در حال حاضر شفاف سازی خاصی در خصوص توزیع دارو وجود ندارد. این پلتفرم ها شاید نتوانند در این حوزه کمک کنند.
نشست بررسی پلتفرم های اینترنتی فروش دارو در روز سه شنبه در سالن همایش رازی با حضور نمایندگان سندیکا و انجمن داروسازان برگزار شد در این نشست رئیس شورای عالی نظام پزشکی محمود فاضل در خصوص چالشهای این پلتفرم در جمع داروسازان بیان کرد: ما قانونی در اجرای موضوع فروش اینترنتی نداریم و اگر بخواهیم این موضوع را از منظر قانونی ، باید بررسی شود. در نظام پزشکی ما نگران سلامت مردم هستیم که احساس می کنیم با این پلتفرم ها که در حال حاضر توزیع دارو از طریق استچنپ دکتر یا دیجی کالا است تهدید شده است. چرا که بسیار ممکن است داروهای قاچاق و ممنوعه در این پلتفرم ها توزیع شود و به دست مخاطب برسد.
همانطور که میدانیم ۵۰ درصد قصوران پزشکی مربوط به بخش دارو است به همین خاطر سازمان بهداشت جهانی تاکید زیادی برای امنیت دارویی از تولید تا توزیع دارد.
من هشدار بعدی خود را در جهت ارتباط سلامت میدهم چرا که بخش عمده ای از درمان بسیاری از درمان در مطب یک دکتر و از طریق ارتباط دریافت میشود و این روابط اخلاقی اگر حذف شود و ارتباط بین مردم وداروساز مخدوش خواهد شدو داروساز از جایگاه خود افول خواهد یافت.ما تاکید داریم که حتما تدوین و تهیه ایین نامه ها با همکاری نظام پزشکی باشد.
فاضل ادامه داد: هر پروژه ای که حضور پزشکان را کمرنگ کند برای ما نگران کننده خواهد بنداز پرونده الکترونیک سلامت نمیتوانیم فقط قسمت خاصی مثل توزیع دارو را حذف کنیم.
جمشید سلام زاده معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه در تاکید به داشتن شرایط پلتفرم ها بیان کرد: از نظر ما پلتفرمها باید سه ویژگی داشته باشد؛ اصل مهم باید شفاف سازی باشد. از تجویز کننده تا بیمار و نوع بیماری و داروسازی که نسخه پزشک را ارایه خواهد داد. اصل دوم اینکه نقش در پسران در این پلتفرم ها باید مشخص شود. و ما به عنوان نایب انجمن داروسازان نمیپذیریم که داروسازان در این فرایند نادیده گرفته شود.
سومین اصل این است که ارکان های نظارتی باید بتوانند کنترل اول تا آخر این پلتفرم ها را داشته باید اگر کنترل نباشد پلتفرم ها محکوم به فساد هستند. متاسفانه در حال حاضر هر ۳ اصل زیر سئوال است و اصلا مشخص نیست از کدام داروخانه فروش انجام شده تنها چی ی که مشخص است این است که در فضای اینترنتی فروش دارو انجام شده است. شکایاتی هم در این حوزه به ارگانهای قضایی ارسال شده که فعلا ترتیب اثری انجام نشده است.
سلامی ادامه داد: ضمن اینکه پیشرفت فوق العاده هوش مصنوعی به حدی است که ماهم مشتاق هستیم با این تکنولوژی همراه شویم اما این موضوع نیازمند یک نهاد و سازمان واگذار کننده است که اجرای این مسائل نظارت و شفافیت کافی وجود داشته باشد.
محمدباقر آیت الهی مدیر عامل تعاونی داروسازان آپکو در ادامه در دفاع از این پلتفرم ها بیان کرد: مکمل های که دی جی کالا توزیع کرد باعث موضع گیری انجمن های ونهادهای مختلف شد . در حال یکه میتوانستند با ایجاد پلتفرمهایی به عنوان الگو در کنار این پلتفرم ها اشتغال زایی و همراه شدن با تسهیلات فرایند توزیع دارو میشدیم .هوشمندانه عمل کنیم و بتوانیم از این مسیر اشتغال زایی داشته باشیم.
بهمن صبور نایب رییس انجمن داروسازان بیان کرد: بیش از ۳۲۰۰ داروخانه داریم که حدود یک چهارم این شعبه ها در تهران است و بنابراین اگر اتفاقی متوجه شود اول برای تهران است و بعد برای شهرستان ها با تاخیر انجام میشود.
پیشنهاد ما این است که بهتر است ابتدا فروش مکمل ها و آرایشی و بهداشتی را پیش ببریم و باک های موجود را دریابیم. الگوی مصرف دارو را کنترل کنیم . من خیلی از ارسال دارو به درب منازل بیماران خاص مشتاق هستم.که حتما این کار با هزینه دولت انجام شود. خیلی هم با احتیاط عمل شود. در حال حاضر در داروهای پر خطر را در این پلتفرم های به هیچ عنوان به فروش نرسانیم.
- نویسنده: گسترش نیوز