سه شنبه, ۱۳ آذر , ۱۴۰۳
پ
  • شناسه خبر: 48932
  • 12 دسامبر 2023 - 12:11
  • 181 بازدید
  • ۰ دیدگاه

کاهش ارزآوری صادرات نفت ایران در بهار ۱۴۰۲

کاهش ارزآوری صادرات نفت ایران در بهار ۱۴۰۲
کاهش ارزآوری صادرات نفت ایران در بهار ۱۴۰۲

اکوایران: بر اساس آخرین آمارهای بانک مرکزی از درآمد نفتی در بهار ۱۴۰۲، میزان صادرات نفت در بهار امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته و همچنین نسبت به میانگین بهار ۲۳ سال گذشته در سطح پایین‌تر قرار گرفته است.

به گزارش اکوایران، اقتصاد ایران تقریبا یک اقتصاد وابسته به نفت محسوب می‌شود و رقم درآمدهای نفتی همواره یک مسئله اساسی برای دولت‌ها بوده است. دلیل اهمیت این موضوع نیز به میزان وابستگی اقتصاد به این درآمد بازمی‌گردد. در برهه‌هایی که میزان فروش نفت در کشور بالا رفته سرمایه‌گذاری و پروژه‌های عمرانی کشور رشد کرده است. از سوی دیگر در زمان‌هایی که این درآمد پایین بوده اقتصاد نیز متناسب با درآمدهای نفتی واکنش نشان داده است.

آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد روند درآمدهای نفتی کشور در سه ماهه ابتدایی سال‌های ۱۳۸۰ تا ۱۴۰۲، سه قله را تجربه کرده است. این سه قله در سال‌های ۸۷، ۹۰ و ۹۷ رخ داده که البته بالاترین میزان درآمدهای نفتی ایران در سال ۹۰ بوده است. 

همچنین طبق آمارهای بانک مرکزی، میزان فروش نفت در بهار ۱۴۰۲ نسبت به بهار ۱۴۰۱ و نسبت به میانگین فروش نفت در ۲۳ سال اخیر با کاهش مواجه شده است.

ثبت سه قله نفتی در ۲۳ سال

آمارهای صادرات نفت در ۲۳ سال گذشته، سه قله را از روند درآمد نفتی در بهار نشان می‌دهد. بالاترین قله در سال ۱۳۹۰ ثبت شده که بیشترین میزان فروش نفت ایران در سه ماهه ابتدایی سال‌های ۸۰ تا ۱۴۰۲ بوده است. طبق آمار ارزش دلاری درآمدهای نفتی در سال ۱۳۹۰ رقمی در حدود ۳۳.۳ میلیارد دلار را به ثبت رسانده است.

دومین قله در سال ۱۳۸۷ به ثبت رسیده که پس از سال ۹۰ بیشترین میزان فروش نفت در فصل نخست ۲۳ سال گذشته بوده است. آمارها حاکی از آن است که درآمد نفتی کشور در این سال به سطح ۲۵.۴ میلیارد دلار رسیده است.

در جایگاه سوم فروش نفت در این مدت سال ۱۳۹۷ قرار دارد. طبق آمار در این سال میزان فروش نفت در سطح ۲۱ میلیارد دلار قرار گرفت که پس از سال ۸۷ و ۹۰ بالاترین و متاخرترین رکورد فروش نفت در فصول بهار سال‌های ۱۳۸۰ تا ۱۴۰۲ رقم خورده است.

020920

عملکرد نفتی معمولی دولت در بهار ۱۴۰۲

حال سوال اینجاست که این روند در سال جاری به کجا ختم شده است؟ 

بررسی داده‌های بانک مرکزی نشان می‌دهد درآمد نفتی ایران در سه ماهه ابتدایی سال جاری رقمی معادل ۱۳.۶ میلیارد دلار بوده است. آمارها نمایانگر آن است که این رقم نسبت به بهار سال گذشته ۸۰۰ میلیون دلار کاهش را تجربه کرده است. همچنین درآمد نفتی در بهار امسال ۳۰۰ میلیون دلار کمتر از میانگین فروش نفت در سه ماهه ابتدایی ۲۳ سال گذشته بوده است. این رقم به طور متوسط طبق داده های بانک مرکزی برابر با ۱۳ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار برآورد شده است.

تخفیف‌های بی‌ثمر در افزایش درآمد نفتی

در سال جاری تمام تلاش دولت بر حفظ سهم ایران در بازارهای جهانی نفت بود. به طوریکه براساس اخبار واصله از منابع رسمی داخلی و خارجی، دولت حاضر شده نفت خود را با تخفیف به کشورهای دیگر بفروشد. به همین جهت میزان صادرات نفت به چین و دیگر کشورهای جهان به طور فزاینده‌ای بالا رفت. با این حال داده های بانک مرکزی حاکی از آن است که در بهار سال جاری میزان فروش نفت با وجود تمامی تخفیف‌ها و بازارسازی‌ها کمتر از میانگین فروش نفت در ۲۳ سال گذشته بوده است.  

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]
مجلس مخالفتی با واردات بنزین ندارد 03 دسامبر 2024

مجلس مخالفتی با واردات بنزین ندارد

در جریان بررسی‌ بندی از لایحه بودجه ۱۴۰۴ درباره واردات فرآورده‌های نفتی، رئیس و نایب رئیس کمیسیون تلفیق تاکید کردند که مجلس مخالفتی با واردات بنزین ندارد.

افزایش تولید نفت اوپک با بازگشت لیبی به تولید پس از بحران سیاسی 03 دسامبر 2024

افزایش تولید نفت اوپک با بازگشت لیبی به تولید پس از بحران سیاسی

تولید نفت اوپک برای دومین ماه متوالی افزایش یافت و به ۲۷٫۰۲ میلیون بشکه در روز رسید. این رشد عمدتاً به دلیل بازگشت تولید لیبی پس از بحران سیاسی بود، در حالی که عراق به کاهش تولید ادامه داد و امارات از سقف تعیین‌شده فراتر رفت. همزمان، گمانه‌زنی‌ها درباره احتمال تأخیر در افزایش تولید برنامه‌ریزی‌شده اوپک پلاس به دلیل مازاد عرضه و کاهش قیمت نفت قوت گرفته است.

طرح بنزین به نفر، قاچاق سوخت و واردات بنزین را کاهش می‌دهد 02 دسامبر 2024

طرح بنزین به نفر، قاچاق سوخت و واردات بنزین را کاهش می‌دهد

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی اجرای طرح بنزین به نفر به میزان یک لیتر در روز و تغییر شیوه تخصیص بنزین را اقدامی مؤثر برای کاهش قاچاق سوخت و مدیریت بهتر مصرف بنزین در کشور دانست

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

  • 📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
    • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصادژورنال منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
    • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.