پنج شنبه, ۱ آذر , ۱۴۰۳
پ
  • شناسه خبر: 5755
  • 17 جولای 2023 - 21:11
  • 253 بازدید
  • ۰ دیدگاه

کارنامه فروش نفت ایران در دولت رئیسی

کارنامه فروش نفت ایران در دولت رئیسی
کارنامه فروش نفت ایران در دولت رئیسی

اکوایران: براساس آمارهای بانک مرکزی درنماگرهای اقتصادی، حجم صادرات روزانه نفت از پاییز سال ۹۵ تا پاییز سال ۱۴۰۱ به نصف خود رسیده است؛ آمارها نشان می دهد درآمد روزانه نفت در این دوره با یک کاهش تا پاییز سال ۹۹ و یک افزایش تا پاییز سال ۱۴۰۱ همراه بوده ، اما همچنان به سطح قبلی خود در سال ۹۵ نرسیده است.

به گزارش اکوایران، براساس آمار منتشر شده از بانک مرکزی، حجم صادرات روزانه نفت از پاییز سال ۹۶ به دلیل بازگشت تحریم‌های نفتی ایالات متحده آمریکا به طور قابل توجهی کاهش یافته است. درآمد روزانه نفت نیز از پاییز سال ۹۶ تا پاییز سال ۱۳۹۸ به دلیل کاهش حجم صادرات و در پاییز سال ۱۳۹۹ به دلیل پاندمی کرونا و کاهش قیمت جهانی نفت ، کاهش پیدا کرد.

از پاییز سال ۱۴۰۰ قیمت هر بشکه نفت صادراتی جهش می‌کند به طوریکه علی‌رقم ثبات حجم صادرات، درآمد روزانه نفت در سال ۱۴۰۰ و سال ۱۴۰۱ افزایش چشمگیری می‌یابد. با این حال جهش قیمت نفت جهانی، نمی‌تواند باعث شود تا درآمد روزانه نفت در پاییز ۱۴۰۱ به سطح  ۶ سال قبل خود یعنی پاییز ۹۵ برسد.

نصف شدن صادرات نفتی کشور با بازگشت تحریم‌ها

طبق نماگرهای اقتصادی سه ماهه سوم سال ۱۴۰۱ در آمار بانک مرکزی از صادرات نفتی، روند فروش نفت در فصول سوم هفت سال اخیر کاهشی بوده است. از سال ۱۳۹۵ تا سال ۱۴۰۱ تعداد بشکه نفت صادراتی از حدود ۳ میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه نفت در پاییز سال ۱۳۹۵ به حدود ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در پاییز سال ۱۴۰۱ رسیده است. این آمار از تقسیم دلاری درآمدهای نفتی بر قیمت هر بشک نفت به دست تخصیص داده شده باشد. بنابراین این رقم می تواند تقریبی از سطح واقعی فروش باشد و مهم تراز رقم روند این شاخص اهمیت دارد.

در همین خصوص در سال‌های ۹۵ و ۹۶ میزان صادرات روزانه نفت تقریبا دو برابر میانگین سال‌های بعد خود بوده است. به عبارت دیگر به دلیل خروج ایالات متحده آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌های نفتی ایران، میزان صادرات نفت در سال ۹۷ ریزش کرد و اکنون تقریبا در همان سطح باقی ماند. طی هفت سال گذشته تعداد بشکه‌های صادراتی نفت ۵۰ درصد کاهش یافته است.

نفت

فراز و فرود درآمد نفتی در هفت سال گذشته

بررسی‌ها نشان می‌دهد،‌ درآمد روزانه نفت در این دوره شاهد یک کاهش و سپس افزایش بوده ولی به سطح قبلی نرسیده است. به بیان دیگر درآمد روزانه نفت کشور از سال ۹۶ تا ۹۹ شاهد کاهش چشمگیری بوده که ریزش این درآمد تا سال ۹۸ به دلیل کاهش حجم صادرات روزانه نفت بوده و در سال ۹۹ به دلیل پاندمی کرونا و کاهش قیمت جهانی نفت درآمد روزانه نفتی دلاری کشور کاهش پیدا کرده است. درآمد روزانه نفتی از ۱۶۷ میلیون دلار در پاییز سال ۹۶، به ۸۱ میلیون دلار در پاییز سال ۹۹ رسیده است که تقریبا شاهد کاهش ۵۰ درصدی بوده است. پس از وقوع پاندمی کرونا، قیمت نفت در پاییز سال ۹۹ به بشکه‌ای حدود ۴۵ دلار رسید که این کاهش در قیمت نفت جهانی باعث شد تا درآمد روزانه نفت ۱۷ درصد کاهش یابد و به ۶۷ میلیون دلار در روز در پاییز سال ۹۹ رسید.

بر طبق بررسی‌ها، درآمد روزانه نفت در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ افزایش پیدا کرد که این افزایش به دلیل رشد قیمت نفت جهانی بوده است. قیمت نفت روزانه در سال ۱۴۰۰ با جهش ۷۰ درصدی به بشکه‌ای ۷۷ دلار رسید که باعث جهش درآمد روزانه نفتی کشور در آن سال شد. درآمد روزانه نفتی در پاییز سال ۱۴۰۰ به ۱۰۲ میلیون دلار رسید که تقریبا ۵۳ درصد رشد داشته است. روند افزایش قیمت نفت در سال ۱۴۰۱ نیز ادامه یافت و قیمت هر بشکه نفت به ۸۸ دلار در پاییز سال ۱۴۰۱ رسید. این افزایش باعث شد علی‌رقم ثابت بودن حجم صادرات روزانه نفت ، درآمد روزانه نفتی افزایش یابد و به ۱۴۳ میلیون دلار برسد. اما همچنان درآمد روزانه نفت در پاییز سال ۱۴۰۱ از زمان مشابه خود در سال ۹۵ ، ۱۴ درصد پایین‌تر بوده است.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]
عقب‌نشینی اروپا و صدرنشینی گازی روسیه؛ مسکو جنگ انرژی را بُرد؟ 21 نوامبر 2024

عقب‌نشینی اروپا و صدرنشینی گازی روسیه؛ مسکو جنگ انرژی را بُرد؟

اکوایران: آغاز جنگ اوکراین در سال ۲۰۲۲ میلادی تغییرات عمده‌ای در روابط انرژی بین روسیه و اروپا رقم زد؛ پیش از این جنگ، روسیه بزرگ‌ترین تأمین‌کننده گاز طبیعی قاره سبز بود و حدود ۴۵ درصد از واردات گاز این منطقه را تأمین می‌کرد؛ اما در ماه می سال ۲۰۲۴ میلادی برای نخستین، صادرات گاز روسیه از آمریکا پیشی گرفت و سهم بازار مسکو به ۱۵ درصد رسید. اکنون تارنمای اسپوتنیک به نقل از وب‌سایت «یورواستات» خبر می‌دهد که مسکو باردیگر بزرگ‌ترین صادرکننده گاز به اتحادیه اروپا شده است.

جدول قطع برق تهران امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ 21 نوامبر 2024

جدول قطع برق تهران امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳

جدول قطع برق در استان تهران روز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ منتشر شد.

بخشی از دلیل کمبود سوخت مربوط به قاچاق است / سوخت مازاد بر مصرف مردم باید گران شود 21 نوامبر 2024

بخشی از دلیل کمبود سوخت مربوط به قاچاق است / سوخت مازاد بر مصرف مردم باید گران شود

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: برای جلوگیری از قاچاق سوخت به دنبال این هستیم سوخت مازاد بر مصرف مردم، یعنی سوخت‌های یارانه‌ای بنزین و گازوئیل را گران کنیم تا قاچاق سوخت برای قاچاقچیان، مقرون به صرفه نباشد.

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

  • 📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
    • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصادژورنال منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
    • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.