این ریسک نیز باعث میشود انتظاری که افراد از کسب سود در این بازار دارند تحت تاثیر قرار بگیرد و عدهای جذب این بازار نشوند. خوشبختانه، راههایی برای سرمایهگذاری کم ریسک در بورس و سهام به وجود آمده است. ابزار مالی نوینی به نام صندوق تضمین اصل سرمایه میتواند پاسخگوی این دغدغه باشد. با سرمایهگذاری در صندوق سرمایهگذاری تضمین اصل سرمایه، هم میتوان به حفظ اصل سرمایه در بازار سهام پرداخت و هم در زمان سوددهی این بازار دارایی، کسب سود کرد. این ابزار مالی در واقع ریسک از دست دادن سرمایه اولیه را در بازار سهام از بین میبرد. سرمایهگذاری در صندوق تضمین اصل سرمایه و بهرهمندی از ویژگیهای این صندوق، نیازمند این است که با چارچوب و قواعد این ابزار مالی نوین و همچنین، ساختار آن آشنا شویم.
صندوق تضمین اصل سرمایه چیست و چه دارایی دارد؟
صندوق سرمایهگذاری تضمین اصل سرمایه، از ابزارهای سرمایهگذاری غیرمستقیم است. این ابزار مالی نوین با حفظ اصل سرمایه فرد سرمایهگذار، ریسکهای موجود در بازار سهام را به نوعی از بین میبرد و اجازه سرمایهگذاری راحتتری را به افراد میدهد. صندوق تضمین اصل سرمایه از نوع صندوقهای سرمایهگذاری مختلط به حساب میآید که ترکیب نسبتا متوازنی از سهام شرکتها و اوراق درآمد ثابت دارد. در این صندوقها بسته به صلاحدید مدیر صندوق و شرایط بازار ممکن است تا ۶۰ درصد دارایی صندوق به سهام اختصاص پیدا کند و مابقی صرف سرمایهگذاری در اوراق درآمد ثابت شود. از سوی دیگر، اگر شرایط بازار سهام خوب نباشد، تا ۴۰ درصد از دارایی صندوق میتواند صرف سرمایهگذاری در سهام شود و مابقی آن در اوراق درآمد ثابت سرمایهگذاری شود.
صندوق تضمین اصل سرمایه مناسب چه کسانی است؟
صندوق تضمین اصل سرمایه برای افرادی مناسب است که افق زمانی میان مدت در بورس دارند. افق زمانی میان مدت به این دلیل است که در صورت افت بورس، بعد از گذشت مدت نگهداری مشخصی، شرط تضمین اصل سرمایه در صندوق تضمین اصل سرمایه فعال میشود و در صورت تمایل به سرمایهگذار باز میگردد. این صندوق برای افراد نسبتا ریسکگریز نیز مناسب است البته به شرطی که دید میان مدت داشته باشند.
بهترین صندوق های تضمین اصل سرمایه چه ویژگی هایی دارند؟
برای انتخاب بهترین صندوقهای تضمین اصل سرمایه باید ویژگیهای مختلفی مانند حجم، بازدهی، کارنامه، حجم معاملات، نوسانات و ضریب آلفا و بتای صندوق را در نظر بگیریم.
حجم صندوق
حجم و اندازه صندوق همان ارزش دارایی کل صندوق است. هر چه میزان داراییهای در سبد دارایی صندوق بیشتر باشد، نشاندهنده میزان اعتماد بیشتر سرمایهگذاران به آن صندوق است.
بازدهی
میتوان گفت یکی از مهمترین معیارهای انتخاب بهترین صندوق های سرمایه گذاری برای فرد سرمایهگذار، بازدهی صندوق سرمایهگذاری است. سرمایهگذاران برای حفظ ارزش پول خود در برابر تورم و نوسانات بازارهای دارایی مختلف اقدام به سرمایهگذاری میکنند. بنابراین، بازدهی صندوق سرمایهگذاری میتواند از معیارهای مهم و اولویت بالا برای سرمایهگذاران به حساب بیاید. این نکته را باید در نظر داشت که بازدهی صندوق سرمایهگذاری ارتباط مستقیمی با نحوه مدیریت سرمایه صندوق دارد. به این معنی که بازدهی و عملکرد مناسب صندوق میتواند این نکته را نشان دهد که مدیریت سرمایه صندوق تا چه اندازه مهارت و تخصص دارد.
کارنامه صندوق
مجموعهای از عملکردهای صندوق را با نام کارنامه صندوق میشناسند. این موارد شامل میزان ریسکپذیری تا عملکرد صندوق هستند. سرمایهگذاران میتوانند با مشاهده کارنامه صندوق به بررسی کلی آن بپردازند. کارنامه صندوق به دلیل در بر داشتن اطلاعات مختلف صندوق به عنوان یکی از مهمترین معیارهای انتخاب به حساب میآید.
حجم معاملات صندوق
حجم معاملات صندوق به این نکته مهم اشاره دارد که صندوق سرمایهگذاری موردنظر تا چه اندازه یک گزینه جذاب سرمایهگذاری برای افراد به حساب میآید. ارزش معاملات روزانه و خرید و فروش واحدهای سرمایهگذاری یک صندوق، نشان از نقدشوندگی آن دارد.
نوسانات
نوسانات نیز از معیارهای مهم انتخاب بهترین صندوقهای سرمایهگذاری است. نوسانات صندوق سرمایهگذاری موردنظر در بازههای زمانی را میتوان از گزارشهای مالی هر صندوق به دست آورد.
ضریب بتا و ضریب آلفا
ضریب بتا، شاخصی است که تغییرات در ارزش داراییها را با توجه به نوسانات بازار میسنجد. ضریب بتا نشان میدهد که دارایی صندوقی که در آن سرمایهگذاری کردهاید، در بازار دارایی مربوطه تا چه اندازه نوسان داشته است. اگر ضریب بتا بالاتر از ۱ باشد، به این معنی است که سرمایه گذاری در صندوق موردنظر ریسک بیشتری نسبت به بازار دارد. در مقابل، ضریب بتا کمتر، نشاندهنده ریسک کمتر سرمایهگذاری در آن صندوق در مقایسه با بازار است.
ضریب آلفا به عنوان معیار و شاخصی برای اندازهگیری مازاد بازدهی صندوق در نظر گرفته میشود. برای انتخاب بهترین صندوق سرمایهگذاری، بهتر است به دنبال صندوقی باشیم که ضریب آلفای مثبت و بالاتری داشته باشد.
لیست بهترین صندوق های تضمین اصل سرمایه ۱۴۰۳
در ایران ۵ صندوق تضمین اصل سرمایه تا نیمه مهر ماه ۱۴۰۳ وجود دارند. دو صندوق از این میان قابل معامله در بورس و سه صندوق صدور و ابطالی هستند. صندوق تضمین اصل سرمایه گیتی دماوند و تضمین مبلغ اصل سرمایه کاریزما قابل معامله در بورس و سه صندوق تضمین اصل سرمایه کیان، تضمین اصل مبلغ سرمایه خلیج فارس و تضمین اصل سرمایه مفید صدور و ابطالی به شمار میآیند.
مزایای سرمایه گذاری در صندوق تضمین اصل سرمایه
سرمایه گذاری در صندوق تضمین اصل سرمایه دارای مزایایی است. این مزایا شامل موارد زیر میشود:
- مدیریت تخصصی سرمایه و کاهش قابل توجه ریسک سرمایه گذاری
- معافیت از مالیات بودن و کارمزد بهصرفه سرمایه گذاری
- شروع سرمایهگذاری با مبلغ کم
معایب سرمایه گذاری در صندوق تضمین اصل سرمایه
این ابزار مالی نوین معایبی هم دارد. این معایب شامل مورد زیر میشود:
- تسلط نداشتن بر مدیریت سرمایه: میتوان گفت تنها موردی که به عنوان معایب صندوق تضمین اصل سرمایه به شمار میرود، این است که سرمایهگذار اختیاری بر مدیریت سرمایه در صندوق ندارد. مدیریت سرمایه در صندوقهای سرمایهگذاری بر عهده مدیر صندوق است.
قدوسی
تاریخ : 7 - نوامبر - 2024من اصلا از بورس سر در نمیارم ولی می خوام یه جای امن سرمایهگذاری کنم که اصل پولم حفظ بشه. صندوق تضمین اصل سرمایه چیه و چه جوری کار میکنه؟
کارشناس روابط عمومی
تاریخ : 7 - نوامبر - 2024سلام، صندوق تضمین اصل سرمایه یه نوع صندوق سرمایهگذاری هست که برای افرادی مثل شما که میخوان هم سود کنن و هم نگران از دست دادن اصل پولشون نباشن، خیلی مناسبه. این صندوقها به جای اینکه تمام پولتون رو توی یک سهم یا اوراق بهادار بذارن، اون رو بین چندتا دارایی مختلف تقسیم میکنن.