سنندج – شمار تلفات تصادفات جاده ای کردستان در حالی همچنان افزایشی است که وضعیت توسعه و ارتقاء زیرساخت های این بخش از جمله حوزه راه در قالب وعده مسئولان باقی مانده است.
بازار؛ گروه استانها: تصادفات جاده ای در استان کردستان در حالی روند فزونی به خود گرفته که متاسفانه مسئولان سالهاست که وعده ارتقاء زیرساخت های حمل و نقل استان را سر داده و تاکنون خبری از عملیاتی شده این وعده ها در میان نیست.
بر اساس آمارهای رسمی منتشر شده از سوی مسئولان استان کردستان در ۹ ماهه اول امسال در ردیف استانهای حادثه خیز در زمینه شمار تصادفات رانندگی قرار داشته و شمار تصادفات خودروهای حمل و نقل عمومی در این استان نیز بیشتر شده است.
واژگونی چندین اتوبوس مسافربری در جاده های استان کردستان به ویژه در سه ماهه اخیر، همراه با وقوع تصادفات خونین با کشته شدن بیش از پنج نفر و همچنین وقوع تصادف در جاده های بین روستایی نیز از جمله مهمترین خبرهای منتشر شده در زمینه وقوع تصادف در جاده های استان در سال جاری بوده است.
کردستان در زمینه زیرساخت های حوزه حمل و نقل یکی از استانهای محروم کشور است، سالهاست که مسئولان استانی و کشوری در دولت های مختلف وعده ارتقاء زیرساخت های این بخش را مطرح می کنند ولی مسئولان یکی پس از دیگری می روند و خبری از توسعه این زیرساخت ها در میان نیست.
فرودگاه های سقز و سنندج در انتظار افزایش پرواز
وجود دو فرودگاه در شهرهای سنندج و سقز و هر کدام تنها با یکی دو پرواز به تهران در طول یک هفته، آغاز فعالیت قطار سنندج – تهران آن هم با دو سفر رفت و برگشت در هفته از جمله ظرفیت ها و زیرساخت های بخش حمل و نقل در کردستان است که از آنها نیز به خوبی استفاده نمی شود.
در کنار این مهم سالهاست که کردستان در شاخص های بهره مندی از جاده های مناسب و استاندارد بی بهره است، میزان آزادراه ها و جاده های چهار خطه در استان کمتر از میانگین کشوری است و متاسفانه پروژه های راهسازی استان نیز عمری بالغ بر ۳۰ سال دارند.
عدم ارتقاء این زیرساخت ها در حالی است که هر بار و با تغییرات مدیریتی در سطح استان، وعده ارتقاء این بخش مطرح شده و حتی مسئولان از نگاه دولت ها به آن صحبت می کنند که البته در طول چهار دهه اخیر دولت های بسیاری آمدند و رفتند و همچنان زیرساخت های این بخش در استان ارتقاء پیدا نکرد.
شرایط خاص جفرافیایی در استان و نبود جاده های استاندارد و مناسب باعث شده است تا شمار تصادفات رانندگی در کردستان نیز بیشتر از میانگین کشوری باشد و متاسفانه در جریان وقوع این تصادف سالها هزاران نفر از مردم استان کشته و رخمی می شوند.
آمارهای رسمی از سوی پزشکی قانونی و پلیس راهور استان کردستان نشان می دهد که هر ساله میزان وقوع تصادف و شمار کشته ها در استان روند فزونی گرفته و متاسفانه مسئولان هم به جای پاسخگویی به این وضعیت، بیشتر تماشاگر وضعیت هستند.
۴۰ درصد اعتبارات عمرانی کردستان به بخش راه اختصاص دارد
آرش لهونی استاندار دولت مسعود پزشیکان در کردستان در واکنش به وضعیت زیرساخت های حوزه حمل و نقل در استان، گفت: در حال حاضر بالغ بر ۴۰ درصد از اعتبارات تملک دارایی استان به پروژه های بخش راه اختصاص پیدا کرده است.
وی ادامه داد: پیگیری برای اختصاص اعتبارات بیشتر ملی در دستور کار قرار گرفته و انتظار داریم به دلیل نگاه ویژه دولت چهاردهم به استان کردستان، شاهد اختصاص اعتبارات بیشتری به حوزه راه در این استان باشیم.
در حالی که استاندار کردستان از پیگیری برای گرفتن اعتبارات بیشتر در زمینه راهسازی در استان خبر می دهد که این مهم دقیقا در دولت های قبلی نیز تکرار شده است و مسئولان دولت های قبلی هم از نگاه ویژه دولت خبر می دادند ولی در عمل خیلی اقدامی صورت نگرفت.
شمار زیادی از پروژه های راهسازی در کردستان عمری بیش از چهار دهه دارند، نمونه این پروژه بزرگراه شمال غرب به جنوب کشور است که بخشی از آن از استان عبور می کند و در حالی که میزان پیشرفت این پروژه در سایر استانهای کشور بالای ۸۰ و ۹۰ درصد است که پیشرفت آن در کردستان به زحمت به ۵۰ درصد رسیده است.
گردنه ۱۵ کیلومتری صلوات آباد سنندج دیگر پروژه راهسازی در کردستان است که از بدو پیروزی انقلاب اسلامی در دستور کار قرار گرفته و بعد از نزدیک به نیم قرن هنوز این ۱۵ کیلومتر مسیر چهار خطه نشده است و سالانه چندین فقره تصادف در آن روی می دهد.
تکلیف دیگر پروژه های راهسازی نیز به مراتب بدتر است، جاده مریوان – باشماق، مسیر سنندج – قروه – همدان، مسیر سنندج – کامیاران و البته متعدد پروژه های دیگر راهسازی در استان که همچنان نیمه تمام بوده و سالانه میلیاردها تومان اعتبار برای نگهداری و فعال بودن کارگاه آنها پرداخت می شود.
مرگ ۳۹۹ نفر کردستانی در تصادفات رانندگی
عدم توجه به زیرساخت های بخش راه در استان کردستان یکی از عوامل اصلی وقوع تصادفات رانندگی به شمار می رود به گونه ای که آمارهای اعلام شده از سوی پزشکی قانونی حاکی از افزایش ۱۰ درصدی شمار کشته شدگان در استان است.
مدیرکل پزشکی قانونی کردستان در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: از ابتدای امسال تا پایان آذر، ۳۹۹ مرگ ناشی از حوادث رانندگی در استان ثبت شد که نسبت به مدت مشابه پارسال، ۱۰.۵۲ درصد افزایش یافت.
بهزاد غضنفری پور اظهار کرد: از این ۳۹۹ نفر که بر اثر حوادث رانندگی جان باختند، ۸۹ نفر زن و ۳۱۰ نفر مرد بودند.
همزمان با آمارهای اعلام شده از سوی مدیرکل پزشکی قانونی استان کردستان، رئیس پلیس راه استان بدون اشاره به شمار کشته شدگان، از افزایش ۱۶ درصدی شمار کشته شدگان در تصادفات رانندگی این استان در سال جاری خبر می دهد.
حمیدرضا عبدالملکی ادامه داد: متاسفانه در کنار افزایش شمار کشته شدگان، شمار افراد زخمی ناشی از تصادفات رانندگی در استان کردستان نیز سه درصد افزایش پیدا کرده است.
وی ضمن اشاره به محورهای حادثه خیز در استان کردستان، بیان کرد: محورهای سقز – بوکان، سنندج – کامیاران، مریوان – باشماق از جمله مسیرهای حادثه خیز در استان کردستان به شمار می رود.
تصمیم قاطع و ورود بهتری مدیران ارشد کشوری و استانی به موضوع زیرساخت های حمل و نقل در استان با اختصاص اعتبار برای تسریع در بهره برداری از پروژه های راهسازی، افزایش پروازهای فرودگاه های سقز و سنندج و بهره مندی ۱۰۰ درصد از ظرفیت راه آهن سنندج – تهران یکی از مهمترین راهکارها در راستای جلوگیری از وقوع تصادفات جاده ای در این استان به شمار می رود.
- نویسنده: تحلیل بازار