شنبه, ۲۸ تیر , ۱۴۰۴
پ
  • شناسه خبر: 185426
  • 19 ژانویه 2025 - 11:45
  • 83 بازدید
  • ۰ دیدگاه

امروز ، آخرین مهلت ایران خودرو برای وکالتی‌کردن حساب

امروز ، آخرین مهلت ایران خودرو برای وکالتی‌کردن حساب
امروز ، آخرین مهلت ایران خودرو برای وکالتی‌کردن حساب

مهلت هفت‌روزه برای وکالتی کردن حساب به‌نفع ایران‌خودرو و مسدود کردن مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان در این حساب، جهت مشارکت در طرح فروش فوق‌العاده و پیش‌فروش محصولات این شرکت، امروز به پایان می‌رسد.

به گزارش اکوایران، فرآیند مشارکت در طرح فروش فوق‌العاده و پیش‌فروش محصولات گروه صنعتی ایران‌خودرو که از ۲۳ دی‌ماه آغاز شده، امروز -یکشنبه ۳۰ دی ماه- به پایان می‌رسد.

متقاضیان عادی تا پایان امروز فرصت دارند تا حساب‌های خود را به‌نام ایران‌خودرو وکالتی کرده و مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان را در این حساب بلوکه کنند.

بر اساس اعلام ایران‌ خودرو، این وجه تا زمان اجرای اولویت‌بندی در حساب متقاضیان باقی خواهد ماند و امکان برداشت آن وجود ندارد. در صورت برداشت یا کاهش موجودی، متقاضی از فرآیند ثبت‌نام حذف خواهد شد.

این فرآیند برای متقاضیان عادی است و متقاضیان مادر، دارندگان خودروهای فرسوده و متقاضیان خودروهای برقی نیازی به افتتاح حساب وکالتی ندارند.

ثبت درخواست خرید خودرو از طریق سایت فروش اینترنتی گروه صنعتی ایران‌خودرو از روز شنبه ۲۹ دی ماه آغاز شده و متقاضیان تا پایان روز چهارشنبه ۳ بهمن ماه فرصت دارند تا ثبت‌نام خود را انجام دهند.

محصولات عرضه‌شده شامل دو محصول سورن‌ پلاس XU۷P و ۲۰۷ با موتور TU۳ در قالب فروش فوق‌العاده و پنج خودرو شامل دنا پلاس دستی با موتور EF۷P، دناپلاس اتوماتیک، راناپلاس، سورن‌پلاس XU۷P و ۲۰۷ دستی سقف شیشه‌ای به صورت پیش‌فروش هستند.

موعد تحویل خودرو در طرح فروش فوق‌العاده ۹۰ روزه و در طرح پیش‌فروش چهار تا هشت ماهه خواهد بود.

خبر مرتبط

آغاز ثبت‌نام ایران خودرو از امروز/ مقایسه فنی خودوهای عرضه‌شده ایران خودرو

آغاز ثبت‌نام ایران خودرو از امروز/ مقایسه فنی خودوهای عرضه‌شده ایران خودرو

ثبت‌نام دور جدید فروش محصولات ایران‌خودرو از امروز شنبه ۲۹ دی آغاز شد و تا سوم بهمن ادامه دارد.

مشخصات فنی سورن پلاس

این خودرو به لحاظ فنی مشابه پژو پارس است اما فضای داخل کابین جادارتر بوده و توانسته استانداردهای ۸۵ گانه را پاس کند. در نتیجه می‌توان امکانات بیشتری را نسبت به پژو پارس در این خودرو یافت.

نیروی محرکه سورن پلاس بهینه از پیشرانه XU7P تامین می‌شود که یک پیشرانه با حجم ۱.۸ لیتر، ۴ سیلندر و ۸ سوپاپ بوده که روی هم رفته ۹۸ اسب بخار قدرت و ۱۴۶ نیوتن متر گشتاور را از طریق جعبه دنده ۵ سرعته دستی به چرخ‌های جلو منتقل می کند.

مزیت پیشرانه XU7 پلاس نسبت به موتورها XU7 این است که به دلیل اعمال برخی تغییرات در این پیشرانه و تقویت سیستم خنک‌کاری، در پیشرانه‌های XU7 پلاس استهلاک کمتری نسبت به پیشرانه XU7 وجود دارد و بروز مشکلاتی نظیر آسیب به واشر سر سیلندر در این پیشرانه‌ها کمتر شده است.

مشخصات فنی پژو ۲۰۷

پژو ۲۰۷ با پیشرانه TU3 نام ۲۰۷ تیپ ۳ را هم در بازار آزاد دارد و با وجود اینکه قوای محرکه ضعیف تری را نسبت به نسخه های رایج این هاچ بک دارد، در کارخانه ایران خودرو قیمتی بیشتر برای این خودرو نسبت به برخی نمونه های TU5 تعیین شده است.

پژو ۲۰۷ آی این تیپ به پیشرانه ۱.۴ لیتری و ۸ سوپاپ TU3 مجهز است. این پیشرانه ۷۵ اسب بخار قدرت را با گشتاور ۱۱۸ نیوتن متر تولید می کند و جعبه دنده ۵ سرعته دستی توان را به چرخ های جلوی این هاچ بک می رساند. وزن این خودرو هزار و ۵۹ کیلوگرم بوده و در محور عقب آن از ترمزهای کاسه ای استفاده شده است. مصرف سوخت ترکیبی پژو ۲۰۷ آی TU3 حدود ۶.۳۶ لیتر به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر اعلام شده است و ایران خودرو می گوید که این خودرو مصرف سوخت کمتری نسبت به نسخه TU5 دارد.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]
تشریح آخرین وضع واردات خودرو دست دوم 19 جولای 2025

تشریح آخرین وضع واردات خودرو دست دوم

مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به مجاز شدن واردات خودروهای نو و کارکرده گفت: البته مجلس در قالب یک سهمیه که برای این واردات در نظر گرفته، تعیین کرده که میزان مشخصی از این خودروها بتوانند وارد کشور شوند.

پورشه آماده ضربه سخت می‌شود/هشدار به کارکنان 19 جولای 2025

پورشه آماده ضربه سخت می‌شود/هشدار به کارکنان

پورشه به کارمندانش هشدار داد با توجه به اینکه به دنبال راه‌هایی برای جبران کاهش فروش در چین و افزایش هزینه‌های تعرفه‌ای آمریکاست، برای کاهش بیشتر هزینه‌ها آماده باشند.

۴ میلیون راننده اینترنتی منتظر تعیین تکلیف بیمه؛ توپ در زمین مجلس و شرکت‌ها 19 جولای 2025

۴ میلیون راننده اینترنتی منتظر تعیین تکلیف بیمه؛ توپ در زمین مجلس و شرکت‌ها

رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی رانندگان تاکسی‌های اینترنتی گفت :«ما رانندگان اینترنتی زیادی داریم، اما متأسفانه از قدرت کافی برخوردار نیستیم. شرکت‌های کارفرمایی که با آن‌ها همکاری می‌کنیم، از نظر مالی و اعتباری در موقعیت بالاتری قرار دارند و عملاً می‌توانند هر حقی را نادیده بگیرند.»

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

  • 📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
    • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصادژورنال منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
    • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.