عرضه برق در بورس و بازار تفاوت بسیاری دارند و آنطور که مشخص شد، نیروگاه ها مختار هستند که برق را یا در بورس عرضه کرده و یا در بازار بفروشند.
حمیدرضا باقری، معاون بازار برق ایران در خصوص قیمت خرید برق گفت: وزارت نیرو به دنبال آن است که قیمت در بورس برق مشخص شود و بر اساس قیمت واقعی قیمت خرید در بازار برق را تعیین کند. به زودی هم قیمت برق در بازار برق که متصدی آن وزارت نیرو است، مشخص خواهد شد. به این ترتیب نیروگاهها مختارند که برق خود را یا در بورس یا در بازار برق عرضه کنند.
معاون بازار برق ایران در یک گفتگوی رادیویی اعلام کرد: ۲۰ سال است که معاملات برق را در بازار برق انجام میدهیم و این موضوع به جهت تماما دولتی بودن بازار برق، گلایه مندی بخش خصوصی در خصوص تاخیر در پرداخت مطالبات را در پی داشته است. بورس برق در سال ۹۱ ایجاد شد و مشترکان بالای ۵ مگاوات مکلف به خرید برق خود از این بازار شدند. سال گذشته مشترکان بالای یک مگاوات هم موظف شدند برق خود را از بورس بخرند.
او افزود: از ابتدای اردیبهشت قرار شد شرکتهای توزیع برای مشترکان زیر یک مگاوات هم خرید برق را از طریق بورس برق انجام دهند. در بورس برق نسبت به بازار برق، شفافیت بیشتری را شاهد هستیم و کشف قیمت در یک محیط رقابتی سالم انجام می شود. تمامی نیروگاهها از جمله نیروگاههای اتمی، حرارتی و برق آبی میتوانند برق خود را در این بستر عرضه کنند. برای نیروگاههای تجدیدپذیر هم به جهت حمایتی که لازم است انجام شود تابلو برق سبز ایجاد شد.
باقری گفت: در معاملات بورس ، برق را به عنوان معاملات سلف میفروشند، اما در بازار برق اینگونه نیست. معاملات سلف اینگونه است که نیروگاه ابتدا هزینه تولید برق را دریافت میکند و سپس برق را تولید میکند. اما در بازار برق اول برق فروخته میشود و بعد با تاخیر پول را دریافت میکند. درامد ما کمتر از مطالباتی است که نیروگاهها دارند و باقی مانده مطالبات به صورت اوراق به آنها پرداخت میشود. امسال ۳۰ هزار میلیارد تومان اوراق اعطا شد که ۱۰ هزار میلیارد تومان آن به مطالبات بخش خصوصی تخصیص داده شد.
او ادامه داد: البته همچنان مسیر بازار برق برای نیروگاهها باز است و تولیدکنندگان میتوانند برق خود را مانند سابق با مبلغ بیشتری بفروشند و بر اساس نقدینگی که تزریق میشود مطالبات آنها پرداخت میشود. وزارت نیرو به دنبال آن است که قیمت در بورس برق مشخص شود و بر اساس قیمت واقعی قیمت خرید در بازار برق را تعیین کند. به زودی هم قیمت برق در بازار برق که متصدی آن وزارت نیرو است، مشخص خواهد شد. به این ترتیب نیروگاهها مختارند که برق خود را یا در بورس یا در بازار برق عرضه کنند.
بازار انرژی به بازار کالایی گفته میشود که با عرضه و تقاضای انرژی سر و کار دارد. این گونههای انرژی شامل نفت، گاز طبیعی، زغال سنگ، انرژی هستهای، انرژی خورشیدی، انرژی هیدرولیک و غیره میشود. توسعه انرژی نتیجه سیاستهاییست که دولت برای افزایش رقابت میان شرکتهای تولید کننده انرژی اتخاذ کرده است.
منبع:
تحلیل بازار
- نویسنده: گسترش نیوز