اکوایران: در حالیکه ارزش دلار آمریکا در برابر ریال ایران در بازار داخلی کشور رو به افزایش است، این ارز کاهش چشمگیری را در برابر سبدی از رقبای خود در بازار جهانی ثبت کرده است. دلیل اصلی این اتفاق آن است که سیاستهای اقتصادی و تجاری دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا اعتماد سرمایهگذاران به اسکانس سبز را بهعنوان یک پناهگاه امن کاهش داده است.
به گزارش اکوایران، دلار آمریکا بدترین عملکرد خود در نیمه اول سال را از ۱۹۷۳ ثبت کرده است؛ سیاستهای اقتصادی و تجاری دونالد ترامپ سرمایهگذاران جهانی را بر آن داشت تا درباره میزان سرمایهگذاری خود در ارز غالب جهان تجدیدنظر کنند.
بر اساس گزارشی از فایننشیال تایمز، شاخص دلار آمریکا که قدرت آن را در برابر سبدی از ۶ ارز رقیب دلار از جمله پوند، یورو و ین میسنجد، تابهحال در سال ۲۰۲۵ بیش از ۱۰ درصد کاهش یافته که بدترین شروع سال از زمان پایان سیستم برتون وودز با پشتوانه طلا است.
دلار؛ قربانی اصلی سیاستهای ترامپ
به گفته فرانچسکو پزوله، تحلیلگر بازار ارز در شرکت خدمات مالی آیانجی، دلار به قربانی اصلی سیاستهای پرنوسان ترامپ تبدیل شده است؛ جنگهای تعرفهای رئیسجمهوری آمریکا نیاز گسترده دولت به استقراض و نگرانی درباره استقلال فدرال رزرو، جذابیت دلار را بهعنوان یک دارایی امن برای سرمایهگذاران تضعیف کرده است.
شاخص دلار در روز سهشنبه نیز بهدنبال افزایش نگرانیها درباره لایحه مالیاتی «بزرگ و زیبا»ی دونالد ترامپ حدود ۰٫۴۵ درصد کاهش یافت. انتظار میرود این قانون مهم در طول دهه آینده حدود ۳٫۲ تریلیون دلار به بدهی ایالات متحده اضافه کند؛ مسالهای که نگرانیهایی درباره پایداری استقراض واشنگتن ایجاد کرده و سبب خروج سرمایه از بازار خزانهداری آمریکا شده است.
بدترین عملکرد دلار از ۱۹۷۳
کاهش شدید دلار سبب شد تا این ارز بدترین عملکرد در نیمه اول سال را از ۱۹۷۳ ثبت کند و به ۱۵ درصد برسد. این کاهش همچنین ضعیفترین عملکرد ۶ ماهه دلار از سال ۲۰۰۹ تاکنون محسوب میشود.
کاهش ارزش دلار، پیشبینیهای گسترده در ابتدای سال را نیز نقش برآب کرد؛ پیشبینیهایی که معتقد بودند جنگ تجاری ترامپ خسارت بیشتری بر اقتصادهای خارج از آمریکا وارد میکند و با دامن زدن به تورم داخلی، دلار را در برابر ارزهای رقیبش تقویت میکند.
رشد یورو در سایه ضعف دلار
این درحالی است که یورو که چندین بانک وال استریت کاهش ارزش آن و برابریاش با دلار را پیشبینی میکردند، با رشد ۱۳ درصدی به ۱٫۱۷ دلار رسیده است؛ چراکه سرمایهگذاران بر ریسکهای رشد در بزرگترین اقتصاد جهان تمرکز کردند. آنهم در شرایطی که تقاضا برای داراییهای امن، از جمله اوراق قرضه آلمان افزایش یافته است.
فشار فزاینده بر جایگاه سنتی دلار
به گفته اندرو بالز، مدیر ارشد سرمایهگذاری در گروه پیمکو، هیچ تهدید معناداری برای جایگاه دلار بهعنوان ارز ذخیره جهانی وجود ندارد؛ اما این بدان معنا نیست که دلار آمریکا نمیتواند کاهش قابلتوجهی را تجربه کند. او به تغییر رویکرد سرمایهگذاران جهانی برای پوشش ریسک ناشی از داراییهای دلاری اشاره کرد؛ اقدامی که خود موجب فشار بیشتر بر ارزش دلار میشود.
تقویت انتظارات از کاهش نرخ بهره فدرال رزرو
افزایش انتظارات از کاهش نرخ بهره فدرال رزرو در سال جاری با هدف تقویت اقتصاد نیز از عوامل محرک کاهش ارزش دلار بوده است. بهطوری که معاملات آتی حاکی از حداقل پنج مرحله کاهش نرخ بهره تا پایان سال آینده هستند.
تقویت انتظارات از کاهش نرخ بهره فدرال رزرو نیز به سهام آمریکا کمک کرد تا نگرانی درباره تنشها در خاورمیانه را کنار بگذارند و به بالاترین رکود خود دست یابند. ولی کاهش ارزش دلار به این معناست که شاخص S&P 500 در زمان سنجش بازدهیها با یک ارز مشترک، از رقبای خود در اروپا عقبتر بماند.
تردید در کارکرد دلار به عنوان پناهگاه امن
سرمایهگذاران بزرگ، از صندوقهای بازنشستگی گرفته تا مدیران خزانهداری بانکهای مرکزی، تمایل خود برای کاهش ریسک سرمایهگذاری در دلار و داراییهای آمریکا را ابراز کردهاند و این سوال را مطرح میکنند که آیا این ارز همچنان پناهگاهی در برابر نوسانات ارز است یا خیر.
- نویسنده: اکوایران