اکوایران: به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان سعودی میدان گازی آرش، تحت مالکیت مشترک عربستان و کویت بوده و آنها به تنهایی مالک آن هستند.
به گزاش اکوایران، رسانههای دولتی سعودی گزارش دادند که ریاض اعلام کرده که به همراه کویت از «حقوق کامل» خود در یک میدان گازی مورد مناقشه در خلیجفارس دفاع کرده و ادعای ایران برای بهرهمندی از این میدان مشترک را رد میکند.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، به ادعای خبرگزاری رسمی عربستان سعودی از یک منبع وزارت خارجه این کشور، این میدان که در ایران با نام آرش و در کویت و عربستان سعودی به نام الدره شناخته میشود، تحت مالکیت مشترک عربستان و کویت بوده و آنها به تنهایی مالک آن هستند.
بیانیه عربستان یک روز پس از دعوت مجدد کویت از ایران برای شرکت در مذاکرات برای مشخصکردن مرزهای دریایی منتشر شد.
وزارت خارجه عربستان طی بیانیه خود مدعی شده : «مالکیت منابع طبیعی در منطقه دریایی تقسیمشده و از جمله آن میدان الدره بهطور کامل، تنها در مالکیت مشترک پادشاهی عربی سعودی و کشور کویت است، و تنها این دو کشور دارای حقوق حاکمیتی کامل برای بهرهبرداری از آن منطقه هستند».
به منبع آگاه در وزارت خارجه سعودی همچنین افزود: «پادشاهی عربی سعودی مجدداً دعوت سابق خود از طرف ایرانی را برای آغاز مذاکرات ترسیم مرز شرقی منطقه دریایی تقسیمشده میان سعودی و کویت بهعنوان یک طرف مذاکرهکننده واحد، در مقابل طرف ایرانی و بر اساس احکام قوانین بینالمللی تکرار میکند».
اختلاف بر سر این میدان که ذخایر قابل استخراج آن حدود ۲۲۰ میلیارد مترمکعب تخمین زده میشود، به دهه ۱۹۶۰ برمیگردد، زمانی که ایران و کویت به یکدیگر امتیازات فراساحلی مشترک اعطا کردند. سال گذشته، کویت و عربستان سعودی با وجود مخالفتهای ایران که این قرارداد را «غیرقانونی» میخواند، توافقنامهای را برای توسعه این میدان امضا کردند.
هفته گذشته، محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت که «آمادگی کامل برای آغاز حفاری در میدان مشترک آرش وجود دارد». وی در سخنانی که رسانه دولتی ایران منتشر کرد، گفت: «برای اجرای طرح توسعه این میدان منابع قابلتوجهی در اختیار هیئتمدیره شرکت ملی نفت ایران قرار گرفته است».
سالهاست که ایران و کویت درباره منطقه مرزی مورد مناقشه خود که سرشار از گاز طبیعی است، مذاکرات ناموفقی داشتهاند. عربستان سعودی نیز به دلیل اشتراک در منابع گازی و نفتی این میدان با کویت، بخشی از این مناقشه است.
حفاری ایران در این میدان در سال ۲۰۰۱، کویت و عربستان سعودی را ترغیب کرد تا بر سر یک قرارداد مرزی دریایی به توافق برسند که بر اساس آن این دو کشور به طور مشترک منطقه فراساحلی را توسعه دهند.
در ماه مارس، عربستان سعودی و ایران در توافقی غیرمنتظره با میانجیگری چین را اعلام کردند که روابط دیپلماتیک خود را پس از یک دوره هفتساله قطع روابط، بازگردانند. این توافق امیدها برای کاهش تنش بین کشورهای خاورمیانه را افزایش داد.
- نویسنده: اکوایران