یک کارشناس مسائل بین المللی گفت: احتمال اینکه توافقنامهای به امضا برسد زیاد است. خیلی نزدیک هستیم ولی هنوز قطعی نیست آن هم به این دلیل که متغیرهایی دخیل هستند
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از آرمان ملی، امیر دبیریمهر، پژوهشگر و رئیس موسسه پژوهشی اندیشه و قلم در گفتوگویی در تحلیلی درباره مذاکرات ایران و آمریکا گفت: باید بگوییم احتمال اینکه توافقنامهای به امضا برسد زیاد است. خیلی نزدیک هستیم ولی هنوز قطعی نیست آن هم به این دلیل که متغیرهایی دخیل هستند و در این بین تنها ایران و آمریکا نیستند، و شاید حتی بتوان گفت غیر از مقامات ارشد دو کشور پارامترهای دیگری هم در این بین موثر هستند.
وی افزود: اکنون از همه حوزهها مهمتر برای ایران دو مورد است که به آنها خواهیم پرداخت. یکی ثبات و آرامش روانی از نظر سیاست خارجه است که التهابها و مشکلات روانی را بهشدت کاهش خواهد داد. این برای ایرانیها که عادت به التهابهای روانی و تبلیغاتیِ رسانهای دارند خیلی میتواند مهم باشد. توجه داشته باشید که توافق میتواند بر حوزههای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی تاثیرگذار باشد. مورد بعدی درباره سرمایهگذاری در ایران است. در بخشهای زیربنایی و زیرساختی با چالش سرمایهگذاری دست بهگریبان هستیم، بهخصوص در حوزههایی مانند نفت، گاز، آب و برق. توافق میتواند در حوزه حاملهای اصلی انرژی که البته منبع اصلی درآمدی کشور هم محسوب میشود تاثیرگذار باشد. در این حوزه نیاز به سرمایهگذاری جدی داریم، برآوردی که در موسسه مطالعاتی پژوهشی اندیشهوقلم انجام دادهایم نشان میدهد، سالانه نیاز به ۱۸۰ میلیارد دلار داریم که در برخی موسسهها این مبلغ تا ۳۵۰ میلیارد دلار هم برآورد شده است. این نیاز حیاتی کشور است.
دبیری مهر افزود: توافق احتمالی میتواند گشایش نسبی در این حوزه بهوجود بیاورد. فراموش نکنید که ما پیش روی خود موقعیتها و تجربههای روشنی داریم. در اینجا روی سخنم با آنهایی است که غالبا در جامعه حرف راست را منتشر نمیکنند؛ ما تجربه دوران خاتمی را داریم که هم در حوزه سرمایهگذاری موقعیتهای خوبی ایجاد کرد و هم در حوزه مراودات بینالمللی شرایطمان مطلوب بود. در آن دوره شخصیتهای علمی ما شرایط مطلوبی را تجربه کردند. همچنین در دوره دو ساله بعد از امضای برجام شاهد گشایشهایی بودیم. وقتی به گذشته نگاه میکنیم میبینیم این موارد با یکدیگر پیوستگی و همبستگی دارند. موضوع بعدی که به حوزه علم و فناوری باز میگردد مربوط به تراکنشهای مالی است. وقتی میخواهیم در عرصه بینالمللی ارتباطات مناسب و حداقلی داشته باشیم این مهم است که بتوانیم تبادلات مالی راحتی داشته باشید. اینکه چرا عدهای واقعیتها را پنهان میکنند جای تعجب دارد.
- نویسنده: اقتصاد آنلاین