اگرچه هوش مصنوعی فناوری نوظهوری است اما شرکتهایی وجود دارند که سرمایهگذاریهای میلیاردی در این زمینه کردهاند. همانطور که بازار آن رشد کرده، صنایع مختلفی ازجمله صنعت لجستیک، تولید، خدمات، صنایع مالی، پزشکی و امنیت سایبری را نیز دستخوش تغییر کرده است. بنابراین دیگر نمیتوانیم هوش مصنوعی را نادیده بگیریم و به آمار و ارقام موجود در این حوزه توجهی نکنیم.
تینا مزدکی: درگذشته وقتی صحبت از هوش مصنوعی میشد، اولین تصویری که در ذهن ما شکل میگرفت، تصویر رباتی سخنگو بود که البته این تصور هم اشتباه نبود؛ در سالهای اخیر این شکل هوش مصنوعی پیشرفت بسیاری داشت اما نباید فراموش کنیم ChatGPT OpenAI بود که سروصدای بسیار زیادی به پا کرد. این چتبات هوشمند نشان داد که هوش مصنوعی مولد میتواند با چه سرعتی پیشرفت کند و توجه غولهای فناوری همچون مایکروسافت را به خود جلب کند.
در مقیاس جهانی نیز، پیشبینی میشود که صنعت هوش مصنوعی بین سالهای ۲۰۲۴ تا ۲۰۳۲ نرخ رشد سالانه ۲۰.۴ درصدی را تجربه خواهد کرد تا به ارزش بازاری بیش از ۲.۷۴ تریلیون دلار برسد.
در ایالاتمتحده آمریکا، تعداد شرکتهای هوش مصنوعی نسبت به سال ۲۰۱۷ بیش از دو برابر شده بیش از ۸۲۵۴۱ شرکت در حال حاضر در این بخش کار میکنند. یکی از عوامل اصلی رشد در بازار هوش مصنوعی آمریکا، «سرمایهگذاریها و مشارکتهای فزاینده میان شرکتهای فناوری، مؤسسات تحقیقاتی و دولتها» عنوانشده است.
غولهای هوش مصنوعی دنیا
مایکروسافت
ارزش بازار: ۳.۱۸۸ تریلیون دلار
قیمت سهم (NASDAQ:MSFT): ۴۲۸.۹۱ دلار آمریکا
علاوه بر میلیاردها دلاری که مایکروسافت متعهد به سرمایهگذاری در OpenAI است، این غول فناوری، هوش مصنوعیهای خود را بر پایه چتباتها ساخته است و Bing AI، Copilot و OpenAI از سال ۲۰۲۰ رسماً متعلق به مایکروسافت شدند. حرکت مایکروسافت به سمت هوش مصنوعی مولد منجر به درآمدهای بالایی برای کسبوکار محاسبات ابری Azure شد و ارزش این شرکت را بالا برد، تا حدی که ارزش بازار این غول فناوری در ژانویه ۲۰۲۴ از مرز ۳ تریلیون دلار عبور کرد.
با بهروزرسانی ویندوز ۱۱ در سال ۲۰۲۳، چتبات Bing در نوار جستجوی سیستمعامل ویندوز ادغام شد و به کاربران اجازه داد که مستقیماً با مرورگر مایکروسافت، کروم و سافاری با ربات چت ارتباط برقرار کنند. در اواخر ماه مه نیز، مایکروسافت از رایانههای شخصی Copilot+ Windows خود رونمایی کرد؛ اولین سری رایانههای شخصی هوش مصنوعی این شرکت، که به گفته این مایکروسافت «سریعترین و هوشمندترین رایانههای شخصی ویندوزی ساختهشده» هستند.
انویدیا
ارزش بازار: ۲.۹۵ تریلیون دلار
قیمت سهم (NASDAQ:NVDA): ۱۲۰.۰۵ دلار آمریکا
انویدیا که پیشرو جهانی در فناوری پردازش گرافیکی (GPU) است، در حال طراحی تراشههای تخصصی است که برای آموزش مدلهای هوش مصنوعی و یادگیری ماشین برای لپتاپها، تلفنهای همراه، نوت بوک ها و رایانههای شخصی استفاده میشود. این شرکت با تعدادی از شرکتهای بزرگ فناوری همکاری میکند تا تعدادی از محصولات مهم هوش مصنوعی را به بازار عرضه کند.
انویدیا از طریق مشارکت خود با شرکت دل(Dell Technologies)، درحالتوسعه برنامههای کاربردی هوش مصنوعی برای شرکتها است، برنامههایی همچون خدمات مبتنی بر زبان، تشخیص گفتار و امنیت سایبری.
این شرکت در ساخت ابرکامپیوتر هوش مصنوعی متا به نام Research SuperCluster نقش بسزایی داشت تا حدی که گفتهشده است درمجموع از ۱۶۰۰۰ پردازنده گرافیکی انویدیا در این ابرکامپیوتر استفاده شد. در سهماهه اول سال، شرکت تولید نیمههادی تایوان و انویدیا اولین تراشه چند قالبی جهان را که بهطور خاص برای کاربردهای هوش مصنوعی طراحیشده بود را بانام GPU Blackwell رونمایی کردند. این تراشه امکان افزایش قدرت پردازشی موردنیاز برای آموزش مدلهای بزرگتر و پیچیدهتر هوش مصنوعی را فراهم میکند.
در اوایل ژوئن، انویدیا شاهد افزایش ارزش بازار خود بود، بازاری که از مرز ۳ تریلیون دلار آمریکا عبور کرد و از سهام اپل پیشی گرفت. در ۱۸ ژوئن، ارزش آن به ۳.۳۴ تریلیون دلار رسید، برای مدت کوتاهی از مایکروسافت عبور کرد و دوباره کاهش پیدا کرد. پیشبینیشده بود که در سهماهه چهارم سال ۲۰۲۴، این غول گرافیکی ۴۵۰هزار تراشه هوش مصنوعی Blackwell به ارزش ۱۰ میلیارد دلار تولید میکند.
آلفابت (شرکت مادر گوگل)
ارزش بازار: ۲.۰۳ تریلیون دلار
قیمت سهم (NASDAQ:GOOGL): ۱۶۴.۲۹ دلار آمریکا
آلفابت (شرکت مادر گوگل)، مایکروسافت و انویدیا از هفت شرکت بزرگ تکنولوژی مشهور در جهان هستند که به هفت دلاور « Magnificent Seven » مشهور هستند. بنابراین این شرکت همانند دیگر غولهای فناوری، نفوذ خوبی به صنعت هوش مصنوعی داشته است تا حدی که ارزش بازار آن در ماه آوریل از مرز ۲ تریلیون دلار فراتر رفت.
چتبات هوش مصنوعی این شرکت معروف به Gemini است که قبلاً بانام Bard شناخته میشد، که با Google Suite، مرورگر Chromecast و Google Pixel ادغام شد. در اوایل آوریل، گوگل یک تراشه هوش مصنوعی سفارشی را معرفی کرد که برای مشتریان خدمات ابری خود طراحیشده بود و در همان هفته، گوگل پردازنده جدید A۳ Mega AI خود را بر اساس فناوری H۱۰۰ NVIDIA معرفی کرد.
اخیراً، گوگل با خودروساز فولکسواگن برای راهاندازی دستیار هوش مصنوعی یکپارچه با اپلیکیشن گوشی هوشمند برای رانندگان فولکسواگن نیز همکاری کرد.
ماجرای شرکت هوش مصنوعی ایلان ماسک چیست؟
از آنجایی احتمالاً در چند سال اخیر روزی را بدون خواندن یا شنیدن نام ایلان ماسک سپری نکردهاید، باید بدانید که او به صنعت هوش مصنوعی هم رحم نکرده است. شرکتxAI، شرکت هوش مصنوعی ایلان ماسک است که سال گذشته تأسیس شد. ایلان ماسک xAI را بهعنوان گزینه سومی برای ChatGPT و Google Gemini معرفی کرد اما تحلیلگران بر این باور بودند که این شرکت باهدف رقابت با غولهای فناوری، مخصوصاً OpenAI تأسیس شد.
حتی گفتهشده بود که ایلان ماسک به دنبال سرمایهگذارانی است که بتواند برای این رقابت به کمک آنها ارزش xAI را به ۴۰ میلیارد دلار برساند. آخرین گزارشها از این تأمین مالی نیز حاکی از آن بود که سرمایهگذاریها به این رقم خواهند رسید؛ البته بحثهای تأمین مالی در مراحل اولیه خود هستند. بنابراین هنوز ممکن است شکست بخورد یا تغییراتی را از سر بگذراند.
(در پی تلاشهای ایلان ماسک برای ورود به صنعت هوش مصنوعی، چتبات Grok که در اصل TruthGPT نام داشت در پلتفرم X یا همان توییتر سابق گنجانده شد.)
در تسلا نیز، تراشههای اختصاصی هوش مصنوعی و معماری شبکههای عصبی توسعه دادهشده است. سیستم هوش مصنوعی خودروی خودران این شرکت، دادههای بصری را در زمان واقعی از هشت دوربین جمعآوری میکند تا خروجی سهبعدی تولید کند که به شناسایی وجود و حرکت موانع، خطوط و چراغهای راهنمایی کمک میکند. درواقع گفته میشود که مدلهای مبتنی بر هوش مصنوعی به خودروهای خودران کمک میکنند تا سریعتر تصمیم بگیرند. لازم به ذکر است که تسلا علاوه بر توسعه وسایل نقلیه خودران، روی رباتیک دو پدال نیز کار میکند.
کدام مدل، پیروز میدان است؟
با این تفاسیر مشخص کردن اینکه تا پایان سال ۲۰۲۴ کدام شرکت در عرصه هوش مصنوعی پیشرو بوده است، کار دشواری است اما بر اساس گزارشها، گوگل و مایکروسافت رقابت تنگاتنگی را تجربه کردهاند.
درحالیکه گلدمن باکس، گوگل آلفابت را پیشتاز رقابت هوش مصنوعی میداند، سایر تحلیلگران مایکروسافت را پیشتاز این مسابقه میدانند. مایکروسافت از سرمایهگذاری میلیاردها دلاری خود در ChatGPT در OpenAI سود زیادی خواهد برد زیرا پیشرفت در هوش مصنوعی مولد ممکن است پتانسیل افزایش درآمد به همراه داشته باشد که درنتیجه آن کمک بزرگی به تجارت رایانش ابری Azure نیز صورت خواهد گرفت.
در مورد کشورهای پیشتاز درزمینهٔ هوش مصنوعی نیز همانطور که گفته شد، آمریکای شمالی اکنون کانون جهانی پیشرفت در فناوری هوش مصنوعی است و خانه بزرگترین ارائهدهندگان هوش مصنوعی در جهان است. طبق گزارشها صنعت هوش مصنوعی در کانادا نسبت به سایر کشورهای این منطقه سریعترین رشد را داشته است. ایالاتمتحده نیز بهعنوان مرکز اصلی توسعه هوش مصنوعی عنوانشده است؛ چراکه بسیاری از غولهای فناوری برجسته جهان در آنجا مستقر هستند، البته شاید جالب باشد که بدانید بر اساس این گزارش، چین در رتبه دوم قرار دارد.
درنهایت اما باید گفت که موفقیت هوش مصنوعی صرفاً به ارزش بازاری شرکتهای توسعهدهنده آن ختم نمیشود، آنچه اکنون مهم است، محبوبیت و کاربردی بودن هوش مصنوعی مخصوصا در امور روزمره است؛ فراموش نکنیم که هوش مصنوعی قرار است نقش دستیاری تمام و کمال را برای بشر ایفا کند. اکنون به نظر شما کدام مدل هوش مصنوعی محبوبیت و کاربرد بیشتری نسبت به سایر مدلها دارد؟
۵۸۳۲۳
- نویسنده: خبرآنلاین