دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران از عدم ترخیص ۲۰۰هزار تن برنج خارجی خبر داد و گفت: اکنون محمولههای مربوطه به گمرکات کشور رسیده یا در مسیر آمدن است، ولی اعتبار مقرر منقضی شده است.
به گزارش بازار، مجیدرضا خاکی، دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران از عدم ترخیص ۲۰۰ هزار تن برنج خارجی خبر داد و به خبرنگار مهر، گفت: سال گذشته ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ سامانه ثبت سفارش با مدت اعتبار تعیین شده ۴۵ روزه باز شد. در حال حاضر محمولههای مربوطه به گمرکات کشور رسیده یا در مسیر آمدن است، ولی اعتبار مقرر منقضی شده است.
وی افزود: پایان زمان اعتبار و عدم تمدید خودکار آن سبب شده تا بیش از ۲۰۰ هزار تن برنج در گمرک یا پشت مرزها دپو و واردکنندگان متحمل هزینههای انبارداری در گمرک شوند.
وی ادامه داد: این در حالی است که پیش از این روال عادی ثبت سفارش، اعتبار اولیه ۴ ماهه با قابلیت تمدید ۲ ماهه بود.
وی با بیان اینکه اقدام دیرهنگام وزارت جهاد کشاورزی برای تأمین بازار برنج مورد نیاز ایام ماه مبارک رمضان و عید نوروز سبب شد تا مهلت اعتبار، کاهش بسیاری داشته باشد، اظهار کرد: برخی از واردکنندگان توانستند در مدت زمان تعیین شده محموله خود را وارد و در بازار توزیع کنند اما بار برخی دیگر، دیرتر از موعد مقرر وارد و حتی بخشی از بار آنان در مسیر ارسال به کشور است. عدم تمدید این زمان باعث شده برنجها دپو و اجازه ترخیص داده نشود.
این مسئول صنفی با اشاره به مذاکرات انجام شده با معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی، عنوان کرد: ما از معاون توسعه بازرگانی وزارتخانه درخواست کردیم برای محمولههای وارد شده یا ارسال شده که در پشت گمرکات هستند، مهلت را تمدید کنند اما تنها با تمدید ۱۵ روزه آن هم با شرایط خاص موافقت شد که مشخصاً راهگشا نیست.
خاکی با اشاره به کاهش حجم برنجهای خارجی و احتمال نابهسامانی دوباره بازار برنج، تصریح کرد: بخشی از این برنجها، به صورت زمینی از مبدأ پاکستان به مرز تفتان میرسد و سپس راهی گمرک زاهدان میشود.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج در توضیح بیشتر عنوان کرد: اکنون چند ۱۰ هزار تن برنج پاکستانی به دلیل فقدان وسیله حمل و نیز مصادف شدن با کمبود سیب زمینی در کشور و اولویت واردات این کالا و ظرفیت محدود گمرک، در مرز تفتان بلاتکلیف مانده و به دلیل انقضای مهلت ثبت سفارش اجازه ورود به گمرک زاهدان را ندارد.
خاکی همچنین به انتظار طولانی برای تخصیص و تأمین ارز اشاره کرد و گفت: اکنون وارد ماه هشتم انتظار برای تخصیص ارز شدهایم و این در حالی است که مرحله بعد از تخصیص نیز تا ۳ ماه زمان میبرد تا ارز پرداخت شود.
این مسئول صنفی اظهار کرد: این مسئله منجر به مشکلاتی برای واردات این کالای اساسی میشود و در ادامه بازار غیررقابتی شده و قیمتها مجدد روند افزایشی پیدا میکند.
- نویسنده: تحلیل بازار