به گزارش اکو ایران، تولید هایما در پایان بهمن ۱۴۰۲ به نسبت مدت مشابه در ساب ۱۴۰۱ از رشد حدود ۳۸ درصدی حکایت می کند. آبی های جاده مخصوص در بازه زمانی یاد شده در سال گذشته در مجموع نزدیک به ۲۰ هزار و ۲۵۰ دستگاه انواع هایما را در خطوط تولید خود تکمیل کردند. بررسی روند تولید هایما در پایان دومین ماه از زمستان ۱۴۰۱ از تولید حول و حوش ۱۴۶۵۹ دستگاهی حکایت می کند.
بنابراین شاهد هستیم خودروساز ساکن کیلومتر ۱۴ جاده مخصوص به لحاظ تیراژی در پایان یازدهمین ماه از سال ۱۴۰۲ حدود پنج هزار و ۶۰۰ دستگاه بیشتر هایما تولید کرده است.
بیشترین تیراژ تولید تا پایان بهمن سال گذشته مربوط به بهمن بوده است. ایران خودرویی ها در دومین ماه از فصل زمستان ۱۴۰۲ بیش از سه هزار و ۵۰۰ دستگاه انواع هایما را در خططو تولید خود تکمیل کردند.
کمترین تیراژ نیز در بازه زمانی مورد بررسی در سال گذشته مربوط به آبان است. خودروساز ساکن کیلومتر ۱۴ جاده مخصوص در دومین ماه از پاییز ۱۴۰۲ تنها ۲۶۳ دستگاه هایما تولید کرده است.
مطالعه روند فروش هایما در پایان بهمن ۱۴۰۲ ئ مقایسه آن با مدت مشابه در سال ۱۴۰۱ از رشد نزدیک به ۳۴ درصدی خبر می دهد.
آبی های جاده مخصوص در در پایان یازدهمین ماه از سال ۱۴۰۲ در مجموع حول و حوش ۱۸ هزار و ۹۰۰ دستگاه هایما برای متشریان خود فاکتور کردند.
تیراژ فروش هایما در دومین ماه از زمستان ۱۴۰۱ بیش از ۱۴ هزار و ۱۰۰ دستگاه بوده است. بنابراین شاهد هستیم که تیراژ فروش هایما نزدیک به چهار هزار و ۷۷۰ دستگاه افزایش را به خود دیده است. این رشد تیراژ به زبان درصد یعنی ایران خودرویی ها حول و حوش ۳۴ درصد بیشتر هایما فاکتور کرده اند.
بررسی روند فروش هایما نشان می دهد بیشترین فروش هایما در مهر ۱۴۰۲ رقم خورده است. ایران خودرویی ها در اولین ماه از فصل پاییز بیش از سه هزار و ۲۰۰ دستگاه انواع هایما را به بازار عرضه کرده اند.
کمترین فروش هایما هم در فروردین سال گذشته رقم خورده است. ایران خودرویی ها در اولین ماه از فصل بهار ۱۴۰۲ هیچ هایمایی را روانه بزار نکردند.
با توجه به رشد تولید و فروش هایما در پایان بهمن ۱۴۰۲ به نظر می رسد ایران خودرویی ها در سال ۱۴۰۳ برنامه ریزی را برای تدوام افزایش تولید و فروش هایما در دستورکار دارند. به نظر می رسد هایما قرار است عصای دست آبی های جاده مخصوص شود.
ایران خودرو در سال گذشته دو مدل جدید هایما یعنی هایما S8 و هایما X7 را روانه بازار کرد. این دوعضو خانواده هایما در کنار هایما S7 و هایما S5 جمع اعضای این خانواده خودرویی را به عدد چهار رساند.
ایران خودرویی ها امیدوارند از مسیر تولید و فروش این محصول مونتاژی چینی بتوانند بخشی از زیان خود را روی سایر محصولات جبران کنند.
بحث آزادسازی قیمت خودرو در کارخانه همواره مطرح بوده است اما تا کنون سیاست گذار خودرویی زیر بار اجرای آن نرفته است. برخی از تحلیگران پیش بینی می کنند اگر این اتفاق رقم بخورد به احتمال زیاد آزاد سازی قیمت در گام اول برای خودروهای مونتاژی و خودروهایی که در راس هرم تولید ایران خودرو قرار دارند، اتفاق می افتد. بنابراین خانواده هایما را می توان به عنوان نور چشمی ایران خودرویی ها حساب کرد.
- نویسنده: اکوایران