مالیات بر عایدی سرمایه، گلایه صادرکنندگان از اختلاف نرخ دلار نیما و دلار آزاد و سفر رافائل گروسی رییس سازمان بینالمللی انرژی اتمی به ایران سه خبر مهم بازار ارز در هفته جاری بوده است.
هرچند که دلار تهران در هفته جاری نوسان چندانی را تجربه نکرده است ولی بازار ارز درگیر خبرهای سرنوشتسازی بود. تصویب مالیات بر عایدی طلا، مسکن و خودرو موافقان و مخالفان زیادی را مجبور به قلم زدن کرد. به هرحال سوال اقتصادی که در این گونه موارد مطرح میشود آنست که با توقف ورود نقدینگی به این بازارها، مقصد بعدی نقدینگی کجا خواهد بود اکوایران در دیدبان این هفته چالشها و سوالات مطروحه در این باب را در دیدبان مطرح کرده است.
با افزایش نرخ دلار آزاد و با وجود قیمتگذاری دستوری، قاچاق معکوس کالا شکل میگیرد و با افزایش این اختلاف قاچاق معکوس کالا رشد میکند. در شرایطی که بانک مرکزی از رشد ارز تخصیصی به نیازهای کشور میگوید چندوقتی است که مشکل کمبود دارو رسانهای شده رییس مجلس به موضوع ورود کرده و برخی قاچاق معکوس دارو را به خاطر قیمت کمتر نسبت به کشورهای همسایه از دلایل کمبود دارو میدانند. افزایش هزینه دولت در تامین سوخت کشور هم از عوارض قیمت دستوری است که دولت همچنان با آن دست و پنجه نرم میکند.
البته آنچه مشخص آنست که نتیجه اختلاف صادرکنندگان با بانک مرکزی به توانایی بانک مرکزی در حفظ تعادل طرف عرضه و تقاضای ارز بستگی دارد.
سفر رافائل گروسی به تهران نیز از یکی از عوامل خوشبینی بازار به توقف روند صعودی بود با این حال جلسه سوم ژوئن(۱۴ خرداد) شورای حکام نتیجه سفر گروسی به تهران را بیشتر روشن خواهد کرد. در هفته گذشته دلار کمتر از یک درصد نوسان کرد که رکود بازار ارز را تایید میکند سکه امامی با ۱.۲ درصد افزایش بیشترین بازدهی مثبت را ثبت کرد و ربع سکه با کاهش ۲.۹ درصدی رکورددار سقوط بود.
حباب درهم در کانال مثبت و منفی ۱۰۰ تومان نوسان میکند که نشان میدهد دست بازارساز در معاملات درهم باز است حباب سکه امامی هم در کانال ۱۹ درصدی کار خود را به پایان رساند. کف حباب سکه در یک سال گذشته در محدوده ۱۶ درصد بوده است.
- نویسنده: اکوایران