خرید جهانی کودهای وارداتی در سال ۲۰۲۴ با ۱۲ درصد کاهش نسبت به ۲۰۲۳ در مجموع ۹۰.۶ میلیارد دلار هزینه داشته و ایران با ثبت وارداتی به ارزش ۷۲ میلیون دلار در جایگاه ۹۴ دنیا قرار دارد.
بازار؛ گروه کشاورزی: کودها نقش بسیار حیاتی در بخش کشاورزی جهان دارند و از چند جنبه مهم بر اهمیت آنها تأکید می شود، از جمله «افزایش بهره وری و تولید محصول»؛ به این معنا که کودها مواد غذایی لازم برای رشد گیاهان را فراهم می کنند و باعث افزایش میزان محصول در زمین های کشاورزی می شوند. این امر به ویژه در مناطقی که خاک های فقیر دارند، اهمیت زیادی دارد. از سوی دیگر استفاده مناسب از کودها می تواند کیفیت و ارزش غذایی محصولات مانند میوه ها، سبزیجات و غلات را بهبود بخشد مضاف بر اینکه تثبیت امنیت غذایی جهان را در پی دارد یعنی با افزایش تولید کشاورزی، کودها کمک می کنند تا نیازهای جمعیت رو به رشد جهان برآورده شود و از کمبود غذایی جلوگیری کنند.
نقش پررنگ چین، ایالات متحده و روسیه در تولید جهانی کودهای کشاورزی
کاهش فشار بر منابع طبیعی و پیشگیری از خاک فرسائی از دیگر فواید استفاده از انواع کودهای کشاورزی است به طوری که با استفاده صحیح از کودهای آلی و معدنی می توان ساختار و حاصلخیزی خاک را حفظ یا بهبود بخشد و از فرسایش خاک جلوگیری کند. در مجموع، کودها یکی از ارکان اصلی پایداری و توسعه بخش کشاورزی جهان به شمار می آیند و بدون آن ها، دست یابی به امنیت غذایی جهانی بسیار دشوار خواهد بود. در چنین شرایطی است که حوزه تولید انواع کودهای کشاورزی کشورهایی همچون چین ایالات متحده و روسیه نامی هستند. به نحوی که چین در بحث کود بخش عمده ای از نیازهای داخلی و صادراتی خود را تامین می کند. این کشور به دلیل حجم بزرگ کشاورزی و توسعه صنعتی، تولید قابل توجهی در این حوزه دارد. همچنین : روسیه نقش مهمی در تولید کودهای نیتروژنی و فسفاته دارد و از تولیدکنندگان برتر در جهان است. هند و کشورهای جنوب شرق آسیا نیز در حال حاضر از بزرگ ترین تولیدکنندگان کودهای کشاورزی هستند، به ویژه در بخش کودهای نیتروژنی و فسفاته.
خرید جهانی کودهای وارداتی در سال ۲۰۲۴ در مجموع ۹۰.۶ میلیارد دلار هزینه داشته است
بر اساس گزارش های جهانی خرید جهانی کودهای وارداتی در سال ۲۰۲۴ در مجموع ۹۰.۶ میلیارد دلار هزینه داشته است. این در شرایطی است که گزارش ها حاکی از این است که ارزش کلی کودهای وارداتی در سال ۲۰۲۴ نسبت به ۵ سال قبل در سال ۲۰۲۰ که ارزش خرید کودها ۶۵ میلیارد دلار بود، به طور متوسط ۳۹.۳ درصد از سوی همه کشورهای وارد کننده افزایش یافته است.
کاهش ۱۲ درصدی هزینه خرید کودهای وارداتی در سال ۲۰۲۴ نسبت به ۲۰۲۳
از سوی دیگر سال به سال، خرید بین المللی کودها در مقایسه با ۱۰۳.۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ به میزان بالغ بر ۱۲ درصد کاهش یافته است.
همچنین داده های آماری نشان می دهد: در سال ۲۰۲۴ کشورهای «برزیل، ایالات متحده، هند، سرزمین اصلی چین و استرالیا» بزرگترین وارد کنندگان کود از نظر ارزش وارداتی بودند. این گروه از خریداران عمده بیش از دو پنجم یعنی بالغ بر ۴۲ درصد از کل هزینه های بین المللی برای کودهای وارداتی در سال ۲۰۲۴ را پرداخت کردند.
به عبارت دیگر این آمارها می گوید در سال ۲۰۲۴ برزیل به عنوان بزرگترین وارد کننده وارداتی به ارزش ۱۳.۶ میلیارد دلار انجام داده که در واقع ۱۵ درصد از کل کودهای وارداتی می شود. در حالی که ایالات متحده به عنوان دومین وارد کننده نیز با ثبت وارداتی بالغ ب ۹ میلیارد دلار سهمی ۱۰ درصدی دارد و و پس از آن نیز هند با انجام وارداتی به ارزش ۷.۸ میلیارد دلار که حدود ۹ درصد از کل کودهای وارداتی می شود در جایگاه سوم جای دارد.
این آمارها همچنین نشان می دهد: در مدت نامبرده کشورهای چین با وارداتی به ارزش ۴.۶ میلیارد دلار، استرالیا با بیش از ۳ میلیارد دلار، فرانسه با حدود ۳ میلیارد دلار، تایلند با ۲.۶ میلیارد دلار، کانادا با ۲.۶ میلیارد دلار، اندونزی با ۲ میلیارد دلار، ترکیه با ۱.۷۲ میلیارد دلار، لهستان با ۱.۶۵ میلیارد دلار، آلمان با ۱.۶۱ میلیارد دلار، آرژانتین با ۱.۵۴ میلیارد دلار، بلژیک با ۱.۴۹ میلیارد دلار و ویتنام با انجام وارداتی به ارزش ۱.۳ میلیارد دلار» در جایگاه چهارم تا پازنزدهم قرار دارند.
به این ترتیب از نظر ارزش، ۱۵ کشور ذکر شده حدود ۶۴ درصد از کل کودهای وارداتی را در سال ۲۰۲۴ خریداری کرده اند.
گفتنی است در میان کشورهای فوق، سریع ترین بازارهای در حال رشد برای کودها از سال ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۴ عبارتند از: استرالیا با بیش از ۲۹ درصد افزایش، تایلند با ۱۴.۵درصد افزایش، لهستان با حدود ۱۱ درصد و آرژانتین با ۱۰ درصد افزایش و ترکیه، هند، چین و بلژیک نیز کشورهایی هستند که به ترتیب به میزان ۲۸، ۲۵، ۱۸ و ۱۴ درصد خرید کودهای وارداتی خود را نسبت به سال ۲۰۲۳ کاهش داده اند.
طبق آمارها در مدت نامبرده ایران نیز با انجام وارداتی به ارزش حدودا ۷۲ میلیون دلار در جایگاه ۹۴ دنیا از نظر ارزش واردات کود قرار دارد این در حالی است که آمارها نشان می دهد ارزش کود وارداتی ایران نسبت به سال ۲۰۲۳ حدود ۸۵ درصد کاهش داشته است
طبق آمارها در مدت نامبرده ایران نیز با انجام وارداتی به ارزش حدودا ۷۲ میلیون دلار در جایگاه ۹۴ دنیا از نظر ارزش واردات کود قرار دارد این در حالی است که آمارها نشان می دهد ارزش کود وارداتی ایران نسبت به سال ۲۰۲۳ حدود ۸۵ درصد کاهش داشته است.
سهم ۳۱.۶ درصدی کشورهای آسیایی از کل کودهای وارداتی در سال ۲۰۲۴
از سوی دیگر از دیدگاه قاره ای، کشورهای آسیایی بیشترین هزینه را در سال ۲۰۲۴ برای کودهای وارداتی صرف کردند و هزینه خرید آنها ۲۸.۶ میلیارد دلار یا ۳۱.۶ درصد از کل جهانی بود. در رتبه دوم واردکنندگان مستقر در آمریکای لاتین با ۲۲.۷ درصد قرار داشتند. همچنین ۲۲.۴ درصد دیگر از کودهای وارداتی جهانی به اروپا تحویل داده شد. این در حالی است که ۱۴.۳ درصد دیگر به واردکنندگان در آمریکای شمالی ارسال شد. درصد کمتری نیز به خریداران در آفریقا و سپس اقیانوسیه به رهبری استرالیا، نیوزیلند و پاپوآ گینه نو فروخته شد.
فروش بر اساس نوع کودهای وارداتی
در این گزارش آمارها بیانگر این است که در مورد دسته های مختلف کودهای وارداتی، تقریباً سه چهارم معادل ۷۳ درصد محصولات مبتنی بر نیتروژن بودند. در حالی که کودهای پتاسیمی ۲۲.۲ در مقایسه با کودهای فسفاتی با ۳.۴ درصد سهم دارند. همچنین طبق آمارها به استثنای آن دسته از زیر شاخه های کودهای معدنی یا شیمیایی، نوع دیگر کود، کودهای حیوانی یا گیاهی است که ۱.۳ درصد باقی مانده را تشکیل می دهد.
- نویسنده: تحلیل بازار