نشست بررسی ظرفیت های سواحل مکران با هدف بررسی چالشها و فرصتهای پیشروی در این منطقه و با حضور کارشناسان اقتصادی و دانشگاهی برگزار شد.
به گزارش بازار، بابک نوری، رئیس اسبق دبیرخانه مکران واقع در وزارت دفاع، با تأکید بر ضرورت وجود نگاه همه جانبهنگر برای داشتن توسعهای پایدار در سواحل مکران گفت: در مدت زمان حضور دبیرخانه مکران در وزارت دفاع به این موضوع رسیدیم با ساز و کار موجود امکان توسعه سواحل مکران وجود ندارد.
وی، افزود: اما امروز اساسنامه سازمان توسعه سواحل مکران تصویب و تشکیل شده است باید این اساسنامه واکاوی شود تا با تشکیل سازمان و مدیریت واحد در جهت توسعه منطقه حرکت کنیم.
سید محمود حسینی، استاندار اسبق سیستان و بلوچستان، هم با انتقاد از نبود یک نظریه روشن توسعه منطقهای برای سواحل مکران، در ادامه تصریح کرد: ما فهم مشترکی از توسعه در مردم، سیاستگذاران و برنامهریزان نداریم.
حسینی، با بیان اینکه در تکمیل زیرساختها هم منابع مکفی نداریم و بسیاری از زیرساختها هم ناقص هستند، افزود: پس بهنظر میرسد با این وضعیت موجود، سازمان توسعه مکران کار چندانی نمیتواند انجام دهد، از اینرو ناگزیر از تمرکز بر جذب سرمایهگذار داخلی و خارجی هستیم که در اساسنامه هم برآن تأکید شده است، همین مسأله، توسعه منطقه را از حالت درونزا به برونزا تبدیل میکند.
در ادامه این نشست، کیومرث اشتریان، عضو هیئت علمی سیاستگذاری عمومی دانشگاه تهران، با اعتقاد به اینکه سرمایه یا همان نیروی انسانی بهعنوان مهمترین ارکان توسعه محسوب میشوند، در ادامه خاطرنشان کرد: در اینباره ۳ مشکل داریم جمعیتهای بومی فاقد مهارتهای توسعهای، دیگری بحث سرمایه انسانی در ارتباط با بخش خصوصی است، رکن سوم توسعهنیافتگی مدیریت دولتی است.
اشتریان، با انتقاد از نبود تئوری توسعهای مشخص برای ایران و متعاقب آن نبود تئوری روشن برای توسعه سواحل مکران، در ادامه خاطرنشان کرد: اگر بپذیریم ایران نه کشور نفتی بلکه کشور دریایی است و باید توسعه دریامحور رکن اساسی در توسعه ملی ایران باشد در اینصورت این نظریه توسعه اهمیت پیدا میکند.
وی، ادامه داد: چنانچه نظریه توسعه ملی ایران نظریه توسعه دریامحور باشد در اینصورت صورتبندی و سازماندهی اجتماعی، اقتصادی، اداری، و ساختار درونی دولت و سازمان برنامه شکل دیگری به خود میگیرد.
در ادامه این نشست، مسعود درودی، دکتری سیاستگذاری عمومی از دانشگاه تهران، با بیان اینکه در مسأله توسعه مکران فاقد یک نظریه توسعهای هستیم، در ادامه اظهار کرد: بهواسطه فقدان نظریه موضوع توسعه مکران نتوانسته در دستور کار اصلی دولتها قرار بگیرد و هر دولتی بنابر ملاحظات و مقتضیاتی موضوع توسعه سواحل مکران را دستور کار خود قرار داده است.
این دکتری سیاستگذاری عمومی، با بیان اینکه هنوز موضوع توسعه سواحل مکران برای جامعه محلی مبهم است، در ادامه خاطرنشان کرد: البته تاریخ اقدامات دولت و حاکمیت در آن منطقه یک نگرش منفی را نسبت به موضوع توسعه سواحل مکران به وجود آورده که باید برای تغییر نگرشهای جامعه محلی بلندمدت تلاش کرد.
وی، با اشاره به وجود نتایج بررسیها و تحقیقات توسعه منطقهای در خوزستان، کرمان و سیستان و بلوچستان در کشور گفت: با مشورت با فعالان حوزه نهادی و علمی دریافتیم برای توسعه سواحل مکران باید تشکیل یک سازمان در دستور کار دولت و حاکمیت باشد همچنین باید بتوان تمام این اقدامات و مسئولیتها و اختیاراتی که نهادهای مختلف در این رابطه دارند را منسجم و هماهنگ کرد.
این دکتری سیاستگذاری عمومی، با بیان اینکه هماکنون بیشترین پیشرفتی که در توسعه سواحل مکران داریم در ارتباط با نیروی دریایی است، افزود: اینها توانستند با یک مدیریت واحد و تمرکز تأثیر و کارآمدی خود را در طرح توسعهای اجرا کنند.
- نویسنده: تحلیل بازار