جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳
پ
  • شناسه خبر: 149375
  • 21 نوامبر 2024 - 22:32
  • 5 بازدید
  • ۰ دیدگاه

وعده صادق: کریدور شمال‌-‌جنوب تا سال ۱۴۰۴ بهره‌برداری می‌شود

وعده صادق: کریدور شمال‌-‌جنوب تا سال ۱۴۰۴ بهره‌برداری می‌شود
وعده صادق: کریدور شمال‌-‌جنوب تا سال ۱۴۰۴ بهره‌برداری می‌شود

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه کریدور شمال – جنوب از اولویت‌دارترین و راهبردی‌ترین پروژه‌های ریلی در کشور است، گفت: راه آهن چابهار‌-‌زاهدان راهی به سوی توسعه کشور است و در ارتباط ما با همسایگان اثربخش خواهد بود.

به گزارش اکوایران و به نقل از «ایرنا»، فرزانه صادق مالواجد، وزیر راه و شهرسازی امروز -یکم آذر- در آیین آغاز عملیات ریل‌گذاری راه‌آهن خاش – چابهار اظهارکرد: چندین دولت برای احداث راه آهن چابهار – زاهدان و ادامه آن به سمت سرخس تلاش کرده‌اند.

وزیر راه و شهرسازی گفت: هم دولت وفاق ملی و هم قرارگاه خاتم الانبیاء از اهمیت این پروژه مطلع هستند از این رو باید تلاش کنیم تا طول اجرای آن کوتاهتر شود؛ برای این منظور باید برای تامین منابع مالی آن بیشتر تلاش کنیم، البته قرارگاه خاتم الانبیاء نشان داده است که حتی اگر منابع تامین نشود نیز کار را پیش خواهد برد.

صادق با تاکید بر اینکه این پروژه ریلی حتی زودتر از پایان ۱۴۰۴ به بهره برداری برسد از تلاش‌های تمامی دولت‌های گذشته در زمینه اتمام بخش‌هایی از این پروژه تقدیر و اظهار امیدواری کرد تا این پروژه در دولت وفاق ملی به بهره‌برداری برسد. 

«پروژه راه آهن چابهار – زاهدان دروازه توسعه شرق»

معاون شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور پروژه راه آهن چابهار – زاهدان را دروازه توسعه شرق و عظیم خواند و افزود: با وجود همه تحریم‌های علیه کشور با دانش مهندسی بالا این پروژه در حال انجام است و انشالله با غیرت و همت دولت چهاردهم شاهد پایان یافتن این کریدور در دولت وفاق ملی باشیم.

عباس خطیبی با اشاره به اینکه در ۲۰ سال گذشته شاهد اجرای بخش‌های مختلف راه آهن چابهار – زاهدان بوده است، گفت: بر اساس ماده ۵۶ قانون برنامه هفتم پیشرفت ساخت خطوط راه آهن در ایران در دست اجراست که شامل ۶ کریدور شمالی و جنوبی و دو کریدور شرقی- غربی است. کریدور چابهار – سرخس پنجمین کریدور از میان آنهاست که پنج مرز کشور را به هم متصل می‌کند.

وی با اشاره به اینکه در سال ۱۴۰۱، ۱۵۵ کیلومتر از راه آهن زاهدان – خاش به بهره‌برداری رسید، تاکید کرد: محور خاش – چابهار به طول ۴۶۶ کیلومتر است که زیرسازی آن پیشرفت حدود ۸۰ درصدی دارد و طویل‌ترین پروژه ریلی کشور به ارزش یک و نیم میلیارد دلار به شمار می‌رود.

معاون شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور ضمن تشکر از رییس جمهور، سازمان برنامه و بودجه و وزارت راه و شهرسازی در حمایت از تامین مالی این پروژه گفت: امیدواریم تا این پروژه تا پایان ۱۴۰۴ و یا اوایل ۱۴۰۵ این پروژه به اتمام برسد.

سیستان‌وبلوچستان نخستین مقصد دولت چهاردهم

رییس جمهور به همراه جمعی از اعضای هیات دولت، امروز -یکم آذر- در اولین سفر استانی خود به استان سیستان‌وبلوچستان سفر کردند. در گزارش زیر می‌توانید برنامه‌ها و صحبت‌های مسعود پزشکیان در روز اول سفر خود را بخوانید:

خبر مرتبط

رییس جمهور: مذهبی و غیرمذهبی، کرد، ترک، عرب و عجم ندارد، هر کسی بهتر کار کند باید بماند

رییس جمهور: مذهبی و غیرمذهبی، کرد، ترک، عرب و عجم ندارد، هر کسی بهتر کار کند باید بماند

رییس جمهور در نخستین سفر استانی خود به سیستان‌وبلوچستان با حضور در جمع فعالان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، فرهیختگان و نخبگان سیستان‌وبلوچستان و همچنین جمعی از دانشجویان این استان با آنها دیدار و گفت‌وگو کرد.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]
21 نوامبر 2024

مهمترین مخاطره فعالان بخش خصوصی ساختمان

به گزارش اکوایران، حمیدرضا قاضی در میزگردی در نخستین همایش چشم‌انداز صنعت ساختمان، با بیان اینکه تاسیس انجمن صنعت ساختمان در پاسخ به شناسایی مجموعه‌ای از ریسک‌ها بود، گفت:‌ ما فعالان صنعت ریسک‌های جدی‌ای را شناسایی کردیم که مخاطره‌آمیز بود و از این بابت نگرانی داریم. این عضو هیات مدیره انجمن صنعت ساختمان تاکید کرد: […]

21 نوامبر 2024

نقطه تمایز همایش چشم‌انداز صنعت ساختمان

به گزارش اکوایران، حامد الفتی مدیرعامل شرکت صنعت نوین امیرکبیر، در میزگرد جمع‌بندی این همایش گفت: به نظر من همایش چشم‌انداز صنعت ساختمان، تازه آغاز به کار کرده است. به گفته او، این همایش نمادی است از آغاز فعالیت‌های جدید با «انجمن صنعت ساختمان».   ✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز […]

21 نوامبر 2024

ضرورت صنعتی‌سازی ساختمان در ایران

فریبرز دولت آبادی -مدیرعامل شرکت مرکز مطالعات و تحقیقات شهرسازی و معماری ایران- در گفت‌وگو با اکوایران گفت: صنعتی‌سازی ساختمان، هم یک نیاز است و هم حرکتی است که سال‌ها جریان داشته و در خارج از ایران و تقریبا بعد از جنگ جهانی دوم و به طبع نیازها به بازسازی سرعت مضاعفی گرفت. وی همچنین […]

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

  • 📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
    • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصادژورنال منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
    • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.