اکوایران :رئیس پلیس راهور تهران بزرگ گفت: ما معتقدیم طرح احداث خطوط HOV یا همان خودروهای پرسرنشین، باید علاوه بر بزرگراه شهید همت، در اتوبانهای آیت الله هاشمی رفسنجانی، شهید مدرس، شهید صیادشیرازی و اتوبان امام علی(ع) نیز اجرا شود.
به گزارش اکوایران، ابوالفضل موسوی پور در توضیح بیشتر گفت: چندماهی است که اجرای طرح خطوط HOV یا همان خطوط خودروهای پرسرنشین در اتوبان شهید همت خبرساز شده است.
وی با اشاره به نظر پلیس راهور درباره این طرح افزود: ما در پلیس راهور معتقدیم این طرح میتواند مفید واقع شود و در کتابی که سال گذشته با عنوان «راهکارهای برون رفت از ترافیک و تراکم» تدوین کردیم و از نظر علمی و اجرایی به قضیه ترافیک نگاه ویژهای داشتیم به این طرح نیز اشاره کرده بودیم.
رئیس پلیس راهور تهران بزرگ ادامه داد: ما در این کتاب پیشنهاد دادیم که علاوه بر بزرگراه شهید همت، در اتوبانهای آیت الله هاشمی رفسنجانی، شهید مدرس، شهید صیادشیرازی و اتوبان امام علی(ع) نیز این طرح اجرا شود.
خطوط پرسرنشین یا HOV در جادهها یا بزرگراهها گفته میشود که تنها وسایل نقلیه با تعداد معینی از سرنشینان (معمولاً ۲ یا بیشتر) اجازه تردد در آنها را دارند. هدف اصلی این خطوط، کاهش ترافیک، تشویق به استفاده از خودروهای اشتراکی و بهبود کیفیت هوا است.
در برخی شهرهای دنیا به خودروهای الکتریکی یا هیبریدی اجازه میدهند که حتی با یک سرنشین از این خطوط استفاده کنند.این خطوط بیشتر در بزرگراههای پرترافیک و مناطق شهری با تردد بالا، مانند لسآنجلس، نیویورک، یا دوبی وجود دارند.در برخی از کشورها مانند کانادا و استرالیا نیز این خطوط رایج است.برای جلوگیری از تخلف، دوربینهای نظارتی یا پلیس ترافیک، تعداد سرنشینان را بررسی میکنند وجریمههای سنگینی برای خودروهای تکسرنشین که از این خطوط استفاده میکنند، در نظر گرفته شده است . کاهش ترافیک، کاهش آلودگی هوا ،افزایش سرعت سفرو تشویق به فرهنگ استفاده اشتراکی از خودرو از مزیت های این طرح است .
این طرح نخستین بار سال ۸۴ از سوی مسئولان وقت معاونت حمل و نقل و ترافیک به شهردار تهران ارائه شد که با استقبال مواجه شد اما آن زمان پلیس به دلیل کمبود نیرو نتوانست آن را اجرا کند که به نظر می رسد با پیشرفت هایی که در زمینه هوشمندسازی کنترل ترافیک به دست آورده ایم، این کار عملی باشد و این نسخه کم هزینه در کنار سایر راهکارهای پایه ای اما هزینهبر مانند توسعه مترو و افزایش ناوگان اتوبوسرانی دنبال شود.
اتوبان همت اولین اتوبانی بود که برای اجرای این طرح انتهاب شد . در دهه ۹۰ هم دوباره این طرح در دستور کار شهرداری تهران قرار گرفت . آن زمان بخشی از اتوبان امام علی برای این کار در نظر گرفته شد .
سالهاست قرار است این طرح تهران اجرایی شود و یکی از راهکارهای مناسب فرهنگسازی برای عدم استفاده از خودروها به صورت تک سرنشین است.
سردارتیمورحسینی؛ رئیس پلیس راهور فراجا، در خصوص امکان اجرای طرح خطوط پرسرنشین (HOV Lane) در بزرگراههای تهران گفته است : اجرای این طرح در شرایط کنونی، با توجه به پیشرفتهای تکنولوژی و تجهیزات هوشمند نظارتی، امکانپذیر است و میتواند به طور قابلتوجهی به کاهش ترافیک و بهبود جریان ترافیکی در پایتخت کمک کند.
او ادامه می دهد : در سالهای گذشته، طرح خطوط پرسرنشین به دلایل مختلف از جمله کمبود زیرساختها و محدودیتهای فضا در برخی از بزرگراهها، نتواسته بود به مرحله اجرا برسد. اما امروز، با توجه به ظرفیتهای موجود و نیاز به کاهش ترافیک سنگین در پایتخت، این طرح با همکاری شهرداری و سایر نهادهای ذیربط، میتواند به مرحله اجرایی برسد
رئیس پلیس راهور فراجا تاکید می کند: یکی از موانع اصلی اجرای این طرح، محدودیت عرض برخی از بزرگراههاست که معمولاً سهلاینه هستند. با این حال، در برخی از مسیرها، مانند بزرگراه همت، چمران و امام علی (ع)، که ترافیک سنگینی دارند، فضای مناسب برای ایجاد خطوط پرسرنشین وجود دارد. در این مسیرها، با بازسازی یا بازپیرایی خطوط، میتوان به راحتی این طرح را پیادهسازی کرد.
وی در ادامه به اهمیت استفاده از تجهیزات هوشمند نظارتی در اجرای این طرح اشاره می کند و می گوید: با توجه به پیشرفتهای اخیر در حوزه فناوریهای نظارتی، پلیس راهور قادر است از دوربینهای هوشمند و سنسورهای دقیق برای کنترل و نظارت بر خطوط پرسرنشین استفاده کند. این سیستمها به پلیس کمک میکنند تا بهطور دقیق و به موقع، تخلفات رانندگان را شناسایی و برخوردهای لازم را انجام دهد.
- نویسنده: اکوایران