سهم زبان فارسی در وب طبق گزارش W۳tech نسبت به سال گذشته کاهش یافته و از ۳.۴ درصد به ۲.۶ درصد رسیده است. اکنون زبان فارسی جایگاه هشتمین زبان پرکاربرد وب را دارد.
به گزارش اقتصاد آنلاین، پیوست نوشت: مردادماه ۱۴۰۰ گزارش بینالمللی W۳tech نشان داد که زبان فارسی از میان زبانهای پرکاربرد در محیط وب در جایگاه ۵ قرار دارد حال آنکه در شرایط فعلی زبان فارسی در جایگاه ۸ قرار گرفته و جایگاه خود را به فرانسه و آلمان و ژاپن واگذار کرده است.
بررسی گزارش W۳tech نشان میدهد بیشترین کاهش نیز در ماههای مارس تا ژوئن اتفاق افتاده است. سال گذشته اعلام شد سه سایت ایرانی آپارات، ورزش سه و دیجیکالا توانستهاند سهم زبان فارسی را در دنیای وب گسترش دهند اما به نظر میرسد بنا به دلایلی این سایتها به تنهایی نتوانستهاند ازجایگاه زبان فارسی در محتوای وب دفاع کنند و جایگاه ایران نسبت به سال گذشته تنزل یافته است. حتی نام ورزش سه از لیست سایتهای پربازدید زبان فارسی حذف شدهاست و دیجیکالا و آپارات در این میدان باقی ماندهاند.
براساس نمودار سهم زبان فارسی از محتوای وب در ماههای اخیر، این زبان از ابتدای فوریه سال ۲۰۲۲ دچار افول شده است. بیشترین میزان کاهش این سهم در ماههای مارس تا ژوئن است.
در چنین شرایطی، اینک سهم زبان فارسی از محتوای وب به ۲.۶ درصد رسیده که جایگاه هشتم را نسبت به سایر زبانها به فارسی اختصاص داده است. این در حالی است که در سال گذشته زبان فارسی در جایگاه پنجم در مقایسه با سایر زبانهای محیط وب قرار داشت. مقایسه جایگاه ایران در گزارش امسال با سال گذشته نشان میدهد که زبان فرانسه و همچنین آلمانی و ژاپنی توانستهاند از ایران پیشی بگیرند و جایگاه ایران را به تصاحب خود درآوردهاند.
در حال حاضر زبان انگلیسی با ۶۱ درصد در رتبۀ نخست، روسی با ۵.۵ درصد در رتبۀ دوم، اسپانیولی با ۴.۰ درصد در رتبۀ سوم، آلمانی با ۳.۳ درصد در رتبۀ چهارم و ترکی با ۳.۱ درصد در رتبۀ پنجم قرار گرفته است.
البته که آمار سهم زبانها از محتوای وب با آمار جمعیت زبانها یکسان نیست. آمار statista.com در سال ۲۰۲۱ نشان میدهد همیشه هم نباید به آمار w۳techs و ماجرای سهم زبانها در محتوای وب برای سهم زبان فارسی در جهان و در نتیجه اطمینان از در معرض خطر نبودن یا بودن آن دل خوش کرد.
همانطور که در نمودار زیر نیز میبینیم، زبان انگلیسی با ۱.۳۴۸ میلیارد، چینی (مانداریا) با ۱.۱۲۰ میلیارد، هندی با ۶۰۰ میلیون، اسپانیولی با ۵۴۳ میلیون، عربی با ۲۷۴ میلیون، بنگالی با ۲۶۸ میلیون، فرانسوی با ۲۶۷ میلیون، روسی و پرتغالی با ۲۵۸ میلیون، اردو با ۲۳۰ میلیون، اندونزیایی با ۱۹۹ میلیون، آلمانی با ۱۳۵ میلیون، ژاپنی با ۱۲۶ میلیون پرجمعیتترین زبانهای دنیا هستند.
با این حال، سال گذشته که خبر افزایش سهم زبان فارسی از محتوای وب اعلام شده بود، محبوبترین وبسایتهای مورد استفاده برای زبان فارسی چنین بودند:
Facebook.com
Wikipedia.org
Office.com
Twitter.com
Aparat.com
Canva.com
WordPress.com
Whatsapp.com
Digikala.com
Varzesh۳.comarzesh۳.com
اما اکنون این وبسایتها به ترتیب زیر درآمد:
Facebook.com
Wikipedia.org
Whatsapp.com
Office.com
Canva.com
Twitter.com
WordPress.com
Aparat.com
Digikala.com
Blogger.com
که همین قیاس نشاندهندۀ کاهش اثرگذاری سایت آپارت در محتوای فارسی وب است.
در اسفند ۹۶ محمدجواد آذری جهرمی، وزیر وقت ارتباطات و فناوری اطلاعات، در توییتی اعلام کرده بود: «در حالیکه جهانی شدن باعث نزول سهم برخی زبانهای دنیا از جمله عربی در فضای مجازی شده است، خوشبختانه آمار معتبر جهانی (W۳tech) گزارش از رشد شتابان سهم خط و زبان فارسی در اینترنت طی سالهای اخیر داشته است. اکنون سهم زبان فارسی به ۱.۸ درصد رسیده است»
در زمان اعلام خبر یادشده نیز رضا باقری اصل، دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات در توییتی اعلام کرده بود که «سهم زبان فارسی از محتوای وب به ۳.۴ درصد رسید و زبان فارسی بعد از انگلیسی، روسی، ترکی و اسپانیولی در جایگاه پنجم قرار گرفت»
چراکه زبان فارسی در جایگاه پنجم در میان زبانهای پرکاربرد اینترنت قرار گرفته بود، آن هم درحالیکه سهم زبان فارسی در ابتدای سال ۲۰۱۴ یعنی دی ماه ۱۳۹۲ تنها ۰.۸ درصد بود و در جایگاه چهاردهم قرار داشت. حال بررسی آمار W۳tech نشان میدهد زبان فارسی در وب، در سکوت خبری جایگاهش را از دست داد و در حال افول است.
- نویسنده: اقتصاد آنلاین