بر اساس دادههای جدید درباره پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن، آمار نشان میدهد که تا پایان ۳۱ فروردین ۱۴۰۳، ۱۸ بانک به طور تقریبی هیچ وامی را پرداخت نکردهاند. این موضوع در حالی است که دولت به منظور تأمین منبع مسکن، روز به روز فشار بیشتری به متقاضیان وام مسکن وارد میکند. به عنوان مثال، افرادی که به دنبال مسکن ملی هستند، به افزایش سرمایه خود تا پایان اردیبهشت مجبور هستند. به عبارت دیگر، تهرانیها میبایست در مدت دو ماه مبلغ وام خود را به ۱۸۰ میلیون تومان افزایش دهند.
آمار جدیدی از عملکرد بانکها در مورد مشارکت در قانون جهش تولید مسکن تا پایان فروردین سال ۱۴۰۳ منتشر شد.
این آمارها نشان میدهد عملکرد بانکها در زمینه پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن، همچنان مانند گذشته تعریف چندانی ندارد و این نهادها هنوز از پرداخت وامهای مربوط به این بخش امتناع میکنند.
بر این اساس از بین ۲۶ بانک عامل، عملکرد ۱۸ بانک در این بخش صفر بوده است. بانکهای مسکن، سپه، ملی، تجارت، ملت، صادرات، صنعت و معدن و توسعه صادرات تنها بانکهایی بودند که تا انتهای فروردین ۱۴۰۳، در مجموع ۶۵۷ هزار و ۵۹۶ میلیارد ریال تسهیلات در نهضت ملی مسکن پرداخت کردهاند.
چرا بانک وام مسکن نمیدهند؟
تسهیلات بخش مسکن از نرخ سود بالایی برخوردار نیست و همچنین بازپرداخت آنها نیز نسبت به باقی وامها، مدت بیشتری دارد. به این ترتیب سرمایهای که در قالب وام مسکن از این بانکها خارج میشود، بازگشت کوتاهمدت یا حتی میانمدت ندارد.
این در حالیست که این نهادها هماکنون نیز دچار ناترازی هستند و دولت بدون آن که خود قدمی در این عرصه بردارد، مدام سقف پرداخت تسهیلات را افزایش میدهد یا وام تکلیفی جدیدی برای بانکها تعیین میکند.
بنابراین بانکها ترجیح میدهند بهجای درگیر کردن سرمایه خود در این زمینه که آورده زیادی برای آنها ندارد، در پروژههایی شراکت داشته باشند که بتواند به ناترازی آنها کمک کند.
بانک ها چقدر وام مسکن پرداخت کردند؟
عملکرد بانک مسکن در مشارکت نهضت ملی مسکن در این مقطع، ۵۸۱.۵۲۶ میلیارد ریال، بانک سپه ۱۹.۳۸۴ میلیارد ریال، بانک ملی ۱۳.۸۷۸ میلیارد ریال، تجارت، ۱۱.۸۹۸ میلیارد ریال، ملت ۲۸.۶۲۵ میلیارد ریال، صادرات ۱۵ میلیارد ریال، صنعت و معدن ۷۵۰ میلیارد ریال و توسعه صادرات ایران ۱.۵۲۰ میلیارد ریال بوده است.
عملکرد بانکهای اقتصاد نوین، ایرانزمین، گردشگری، مؤسسه ملل، کارآفرین، شهر، سینا، سامان، پست ایران، پاسارگاد، پارسیان، آینده، رفاه کارگران، توسعه تعاون، دی، کشاورزی، خاورمیانه و سرمایه در مشارکت نهضت ملی مسکن بر اساس آمار مذکور تقریبا صفر بوده است.
پیامدهای امتناع بانکها از پرداخت وام نهضت ملی مسکن
نهضت ملی مسکن از پایهایترین شعارهایی بود که دولت سیزدهم با آن روی کار آمد. اما از همان ابتدا مشخص شد اجرایی شدن این پروژه با شرایط و منابع کشور همخوانی ندارد و موانع یکی پس از دیگری بر سر راه ساخت واحدها قرار گرفت.
یکی از اصلیترین این موانع، امتناع بانکها از پرداخت تسهیلات مربوط به این بخش است. مردمی که آخرین امید آنها برای خانهدار شدن پروژههای دولتی است، اکنون از دریافت وامهای مربوط به این بخش نیز ناتوان هستند و دولت هر روز بیش از پیش به آنها برای واریز آورده فشار وارد میکند.
اداره راه و شهرسازی استان تهران چند روز پیش پیامکی به متقاضیان نهضت ملی مسکن ارسال کرده است. بر اساس این پیامک، افراد باید تا ۳۱ اردیبهشت آورده خود را به ۱۸۰ میلیون تومان افزایش دهند.
پیامک قبلی وزارت راه و شهرسازی اواخر سال گذشته برای متقاضیان ارسال شده است. این در حالی است که گفتههای ابتدایی این وزارتخانه نشان میدهد، آورده مربوط به پروژه نهضت ملی مسکن باید در بازههای چهارماهه و هر بار ۴۰ میلیون تومان واریز شود.
بنابراین در شرایطی که توان اقتصادی مردم پاسخگوی خرید و ساخت خانه نیست و هر بار مانعی جدید بر سر راه آنها برای شرکت در پروژه نهضت نهضت ملی مسکن وجود دارد، چگونه میتوان به خانهدار شدن امید داشت؟
منبع:
تجارت نیوز
- نویسنده: گسترش نیوز