در بازار روز گذشته، قیمت هر برگ اسکناس دلار آزاد با کاهش حدود هزار و ۶۵۰ تومان نسبت به نرخ پایانی هفته گذشته، به میزان ۵۶ هزار و ۷۵۰ تومان معامله شد.
بازار ارز تهران در حال تخلیه ریسکهای سیاسی است. در حالی که شاخصهای ارزی غیررسمی در بازار هفته گذشته رشد قیمتهای چشمگیری را تجربه کرده بودند، با شروع روز کاری جدید، روند کاهشی آغاز شده است. به عقیده برخی از تحلیلگران ارزی بازار در هفته گذشته از سیگنالهای منفی اشباع شد و منتظر یک اتفاق برای تخلیه این ریسکها بود. پس از صورت گرفتن رویدادهای نظامی در جمعه شب، فضا برای تخلیه ریسکهای سیاسی فراهم شد و نرخ شاخصهای ارزی افت کرد.
در بازار روز گذشته قیمت هر برگ اسکناس دلار آزاد با حدود هزار و ۶۵۰تومان کاهش نسبت به نرخ پایانی هفته گذشته در رقم ۵۶هزار و ۷۵۰ تومان معامله شد. این افت قیمت چشمگیر در معاملات بازار سکه و طلا نیز منعکس شد بهصورتی که قیمت هر قطعه سکه طلا طرح جدید در عصر روز گذشته با افت قیمتی یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومانی نسبت به نرخ روز پیشین در رقم ۳۲ میلیون تومان معامله شد.
وضعیت قرمز بازار روز شنبه
دیروز شنبه ۱۴ بهمن ماه روند نرخ شاخصهای ارزی در معاملات غیررسمی بازار ارز تهران کاهشی بود. دلار آزاد که در بازار روزهای پایانی هفته گذشته در سقف تاریخی خود قرار گرفته بود، در بازار دیروز هزار و ۶۵۰ تومان افت قیمت را تجربه کرد. یورو و پوند نیز در بازار روز گذشته افت قیمتهای قابل توجهی را تجربه کردند.
کارشناسان معتقدند انتظارات تورمی موجود در میان فعالان بازار در روزهای اخیر در سطح بالایی قرار داشته و اکنون که با گذشت زمان از تحولات نظامی هفتههای اخیر ریسک مهم جدیدی متوجه کشور نشده، زمان تخلیه این انتظارات است. البته فعالان بازار سناریوهای مختلفی برای این روند کاهشی جدید متصور میشوند. برخی از این افراد معتقدند که در صورت فشار بازارساز در جهت افزایش ارزش پول ملی امکان بازگشت نرخ ارز به سطوح قیمتی پاییز جاری (بازه ۵۰ تا ۵۲ هزار تومان برای دلار آزاد) وجود دارد.
اما برخی دیگر از تحلیلگران معتقدند که افت بیش از حد نرخ ارز و بازگشت به سطوح قیمتی پاییز با توجه با نرخ تورم اقتصادی نیست و بهتر است که بانک مرکزی اجازه تعدیل نسبی نرخ ارز را صادر کند. حال باید دید در ادامه روزهای هفته سوم بهمن ماه روند نرخ ارز به چه شکل ادامه خواهد یافت و آیا نرخ به سطوح قیمتی پیش از نوسانات اخیر بازخواهد گشت یا خیر؟
روز گذشته روند بازار سکه و طلا نیز کاهشی بود. قیمت سکه طلا طرح جدید یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان افت کرد. نیم و ربع سکه نیز هر یک با افت قیمت یکسان ۵۰۰ هزار تومانی نسبت به نرخهای پایانی هفته گذشته به ترتیب در ارقام ۱۸ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان برای نیم سکه و ۱۱ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان برای ربع سکه معامله شدند. گرم طلا ۱۸ عیار در این روز ۶۱ هزار تومان افت کرد و به رقم ۲ میلیون و ۸۳۶ هزار تومان رسید. حباب سکه طلا طرح جدید نیز در سطح ۴ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان محاسبه شد.
عوامل موثر بر قیمت دلار
قیمت دلار به وفور تحت تأثیر عوامل مختلف قرار میگیرد. برخی از عوامل کلیدی که میتوانند قیمت دلار را تحت تأثیر قرار دهند عبارتند از:
۱. سیاست پولی: سیاستهای پولی کشورها، از جمله نرخ بهره، تورم و تدابیر مالی دولت، میتواند تأثیر قابل توجهی بر قیمت دلار داشته باشد. تغییرات در سیاستهای پولی میتواند تقاضا و عرضه دلار را تحت تأثیر قرار داده و در نتیجه قیمت آن را تغییر دهد.
۲. عوامل اقتصادی: عوامل اقتصادی مانند رشد اقتصادی، تورم، نرخ بیکاری و معاملات تجاری بین المللی نیز میتوانند بر قیمت دلار تأثیر بگذارند. به طور کلی، اگر یک کشور رشد اقتصادی قوی و استقرار مالی داشته باشد، احتمالاً ارزش ارز محلی آن کاهش مییابد و قیمت دلار نسبت به آن افزایش مییابد.
۳. عوامل سیاسی: تغییرات سیاسی در کشورها نیز میتوانند تأثیرگذار باشند. برخی عوامل سیاسی مانند تنشهای جهانی، تحریمها، تغییرات در سیاست خارجی و جنگها میتوانند باعث نوسانات در بازار ارز و قیمت دلار شوند.
۴. عوامل عرضه و تقاضا: عواملی مانند تقاضا و عرضه برای دلار نیز میتوانند قیمت آن را تحت تأثیر قرار دهند. به عنوان مثال، اگر تقاضا برای دلار افزایش یابد ولی عرضه آن کم باشد، قیمت دلار افزایش خواهد یافت. به همین ترتیب، اگر عرضه دلار افزایش یابد ولی تقاضا کاهش یابد، قیمت آن کاهش خواهد یافت.
۵. عوامل جهانی: عوامل جهانی مانند نرخ بهره جهانی، نرخ تورم جهانی، تحریمها و رویدادهای بینالمللی نیز میتوانند قیمت دلار را تحت تأثیر قرار دهند.
منبع:
دنیای اقتصاد
- نویسنده: گسترش نیوز