ضیافت فاطمی شفت یک رویداد فرهنگی و مذهبی است که با مشارکت جهادی افراد برگزار میشود، این طرح که ابتدا در محوطه مسجد جامع شفت آغاز شد، اکنون به وسعت شهرستان گسترش یافته و شامل مشارکت ۶ هزار نفر در تهیه بیش از ۳۰۰ دیگ آش است.
خبرگزاری تسنیم، شفت؛ زلیخا صفری| سفر خود را به شهرستان شفت آغاز کردیم، جایی که مردم با شور و شوق در حال آمادهسازی برای برگزاری یادوارهای به یاد ۳۰۰ شهید شهرستان هستند، این یادواره که سالهاست با نام فاطمه برگزار میشود، در ایام فاطمیه همراه با پخت آش نذری به نام فاطمه برگزار میشود و فضای اینجا شباهت بسیاری به روز عاشورا دارد، همه مشغول فعالیتاند و مغازهها و مساجد نیز در حال آمادهسازی برای این یادوارهاند.
مردم شفت در حالی به تدارک این یادواره میپردازند که قرار است شهید گمنامی نیز میهمان این مراسم باشد، حضور این شهدای گمنام که این روزها عطر و بوی خاصی به گیلان ما بخشیدهاند، خود داستانهایی برای گفتن دارد، طرح «ضیافت فاطمی» که زمانی در یک نشست هیأت متوسلین حضرت فاطمه زهرا (س) در مسجد جامعه ولیعصر (عج) شهرستان شفت آغاز شد، با پخت ۱۸ دیگ آش در سال ۱۳۹۵ شروع به کار کرد و امسال به جایی رسیده که قرار است ۳۰۰ دیگ آش پخته شود.
پخت این ۱۸ دیگ آش اکنون به عنوان یکی از برنامههای جانبی یادواره سرداران، فرماندهان و ۳۰۰ شهید شهرستان شفت بدل شده است، این آشها به نیت ۱۸ سال عمر با برکت حضرت فاطمه زهرا (س) با همکاری هیأت امنای مسجد جامع، مشارکت مردم و خیران، کانون فرهنگی و هنری حجت الاسلام محمدباقر شفتی و هیأت متوسلین حضرت علی اصغر (ع) مسجد جامع شفت تدارک دیده شده است و یکی از دلایل اصلی موفقیت و گسترش این طرح علاوه بر همکاری، همدلی و مشارکتهای مردمی و نیز حضور پر شور بانوان شهرستان، حمایت رسانهای رسانههای محلی بوده است.
در آغاز، هیچکس از طرح ضیافت فاطمی اطلاعی نداشت! به همین دلیل، با ادامه اقدامات ارزشمند سالهای گذشته، تصمیم گرفته شد که با کمک و عنایت خداوند بزرگ، برای هشتمین سال پیاپی، به نیت ۱۸ بهار پربار از مدت حضور دنیوی آن بانوی نمونه، ۱۸ دیگ آش به نام مبارک ایشان تهیه و ۳۰۰ دیگ آش دیگر نیز در کنار این دیگها در روز پنجشنبه ۱۵ آذرماه ۱۴۰۳ و پس از مراسم گرامیداشت یادواره شهدای شهرستان شفت که شامگاه چهارشنبه ۱۴ آذرماه بعد از نماز مغرب و عشا برگزار میشود، بین عزاداران فاطمی توزیع شود.
سید تقی موسویان دبیر طرح ضیافت فاطمی در شفت در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار کرد که از این ۳۰۰ دیگ آش، حدوداً ۱۰۰ دیگ در داخل شهر شفت و ۲۰۰ دیگ در روستاهای شهرستان با همدلی در حال پخت است.
دبیر طرح ضیافت فاطمی در شفت اعلام کرد که افتخار دارند امسال با اتحاد و همدلی ۷۵۰ تن آش را میان عزاداران فاطمی توزیع کنند، هر دیگ آش با هزینه ۱۰ میلیون تومان تهیه و توزیع میشود که برای ۳۰۰ دیگ، ۳ میلیارد تومان از خیرات و محبتهای مردمی بوده است.
به لطف خدا، توانستیم نتایج و اثرات مثبت اجرای یک مراسم دینی به نام «ضیافت فاطمی» را به خوبی مشاهده کنیم و دیدیم که این برنامه در سطح شهرستان و حتی در استان گیلان چه بازخوردهایی داشته است، بدیهی است که با تکیه بر فعالیتهای رسانهای، این برنامه میتواند در سطح ملی نیز بازتابهای مثبتی داشته باشد.
در این مراسم، هزار نفر نذرهای خود را به شکل کمکهای مالی واریز کردند، همچنین، امسال در مراسم ضیافت فاطمی، ۱۵۰ وعده غذایی به عنوان نذری توزیع خواهد شد، این نشان از همدلی و اتحاد مردم شفت برای برگزاری یادوارهای به یاد شهدای عزیز دارد.
طرح «ضیافت فاطمی» در شهرستان شفت یکی از نمونههای موفق از پیوند جامعه با مناسک دینی و فرهنگی است که با گذشت زمان، تأثیرات گستردهای در زمینههای اجتماعی و معنوی داشته است، این طرح که با هدف اطعام مؤمنین در ایام فاطمیه و یادبود سرداران و شهدای شهرستان برگزار میشود، با استقبال گستردهای از سوی مردم مواجه شده است.
دبیر این طرح، سید تقی موسویان، تأکید میکند که مردم با درک اهمیت و پاداش معنوی این کار، خود برگزارکنندگان اصلی آن شدهاند و این باعث شده که هرساله این برنامه با شکوهتر و گستردهتر برگزار شود.
یکی از نکات برجسته این برنامه، مشارکت گسترده مردم در تهیه و توزیع آش نذری است، در حاشیه مراسم، دیگهای کوچک آش توسط افراد مختلف تهیه و بین عزاداران توزیع میشود که نشان از همبستگی و مشارکت اجتماعی عمیق در این رویداد دارد، این فعالیتها نه تنها به عنوان یک عمل خیرخواهانه، بلکه به عنوان یک نماد دینی و اجتماعی، بستری برای ترویج ارزشهای معنوی و انسانی فراهم میکند.
موسویان به اهمیت رسانه در پیوند دادن خدمات اجتماعی با جامعه اشاره میکند و معتقد است که هرچه برنامهها و فعالیتها به سمت رسانهای شدن پیش بروند، تأثیرگذاری آنها بیشتر خواهد شد، وی از رسانهها به خاطر همراهی و پوشش خبری این رویداد تشکر میکند و میگوید که این همراهی نقش مهمی در ترویج و گسترش این طرح در سطح کشور داشته است.
در سال اول برگزاری این طرح، ۱۸ دیگ آش تهیه و توزیع شد و این تعداد در سالهای بعد به شکل چشمگیری افزایش یافت، در سال سوم این تعداد به ۳۰ دیگ رسید و امسال با همکاری ۶ هزار نفر از بانوان و آقایان بیش از ۳۰۲ دیگ آش تهیه شده است، این رشد نشاندهنده افزایش مشارکت و علاقه مردمی به این رویداد است.
*۳۰۰ مادر شفتی سرگروه مدیریت ۳۰۰ گروه برای تهیه آش
نکته جالب توجه در این طرح، مشارکت گسترده خانوادههاست، برای هر دیگ آش، یک بانوی مادر به عنوان سرگروه مدیریت گروه را بر عهده دارد و تمامی اعضای خانواده درگیر این فعالیت میشوند، این امر علاوه بر تقویت پیوند خانوادگی، باعث ایجاد حس همبستگی و اتحاد در میان جامعه میشود.
این طرح که ابتدا در محوطه حیاط مسجد جامع شهرستان شفت اجرا میشد، اکنون به وسعت یک شهرستان در مساجد، تکیهها و حیاط منازل انجام میشود و این گسترش نشاندهنده تأثیر عمیق و مثبت این برنامه در جامعه است.
به گفته موسویان، عشق و اشتیاق به حضرت فاطمه زهرا (س) در این ضیافت به وضوح حس میشود و این عشق است که خستگی فعالیتهای سنگین را از بین میبرد، این مناسک دینی به عنوان یک قالب، بستری برای ظهور و بروز حقایق والای معنوی فراهم میکنند و در عین حال به عنوان یک رویکرد اجتماعی، تأثیرات مثبتی در جامعه دارند.
هنگامی که یک ماه پیش از مراسم، پردهنوشتههای فاطمی در خیابانها به نمایش درمیآیند و صنف برنجفروشان شهرستان به نیت پنج تن، پنج روز روزه میگیرند، حال و هوای خاصی در فضای شهر پدیدار میشود، در این زمان، شور و اشتیاق مردم برای جمعآوری نذورات و مشارکت در مراسم «ضیافت فاطمی» به اوج خود میرسد، این نشاندهنده حرکت در مسیر انبیاء و معصومین است، حرکتی که از دل ایمان و اعتقاد برمیخیزد و جامعه را به سوی همبستگی و وحدت سوق میدهد.
یکی از دستاوردهای بزرگ این مراسم «ضیافت فاطمی»، شبکهسازی اجتماعی است، موسویان در این خصوص میگوید ما موفق شدهایم گروهی بزرگ از مؤمنین با پیشینههای مختلف، از تمامی صنوف، اقشار و سنین را گرد هم آوریم، این جمعیت گسترده که از سراسر ایران و شهرستانهای گیلان به این ضیافت پیوستهاند، نشاندهنده این است که حضرت فاطمه الزهرا (س) فقط به یک مکان خاص تعلق ندارد، بلکه نور و برکت حضور ایشان مرزها را در مینوردد و دلها را به هم نزدیک میکند.
مسئول هیئت متوسلین حضرت فاطمه الزهرا (س) در شفت به زیبایی بیان میکند که وقتی مؤمنان حول محور ولایت متحد میشوند، نیرویی عظیم و بیبدیل شکل میگیرد؛ نیرویی که هیچ قدرتی توانایی مقابله با آن را ندارد، این قدرت جامعهسازی در اجرای طرح «ضیافت فاطمی» به وضوح دیده میشود، جایی که اتحاد و همبستگی مردم به یک نیروی جهادی و خستگیناپذیر تبدیل میشود.
در لحظاتی که ممکن است تیمهای اجرایی خسته و کار در نظر آنها طاقتفرسا به نظر برسد، بر خلاف انتظار، جوانان و خانوادهها به صورت خودجوش به میدان میآیند، آنها با انرژی و اشتیاقی وصفناپذیر به گونهای کار را پیش میبرند که تمامی نذورات مردمی جمعآوری شده و محصولات خریداری میشود و آش آمادهی طبخ میگردد.
یکی از زیباترین لحظات، لحظات پیش از نماز صبح روز طبخ آش است؛ زمانی که خانوادهها به همراه سرپرستان گروه با همسر و فرزندانشان در حال انتقال مواد اولیه، دیگها، اجاق گاز، کپسول و سایر وسایل به محوطه حیاط مسجد و منازل هستند. این صحنهای معنوی و دیدنی است که نشان از روحیه جهادی و همکاری اجتماعی دارد.
تمامی افرادی که در این ضیافت مشغول به کار هستند، از خدمات اجرایی گرفته تا آشپزها و نیروهای نظامی و انتظامی، همگی به شکل جهادی و بدون دریافت هیچگونه چشمداشتی فعالیت میکنند، این افراد با نیت خالص و ایمانی راسخ در خدمت به جامعه و حفظ ارزشهای دینی گام برمیدارند.
*ضیافت فاطمی، بستر برای تقویت و تعمیق پیوندهای اجتماعی و معنوی
سخنرانان و مداحان یادواره نیز در کنار این ضیافت فاطمی جهادی حضور دارند و با کلامشان بر غنای معنوی این مراسم میافزایند، ضیافت فاطمی نه تنها یک مراسم مذهبی، بلکه یک بستر برای تقویت و تعمیق پیوندهای اجتماعی و معنوی است، این همبستگی و همپیمانی میتواند الگویی برای دیگر جوامع باشد تا با اتکا به ایمان و تقوا، به سوی پیشرفت و تعالی گام بردارند.
مردم با افتخار و از عمق دل، آش نذری این مراسم را که به نام شهدا نیز متبرک شده است، دریافت میکنند، این ارتباط معنوی بین نام فاطمه زهرا (س) و یادواره شهدا، به ضیافت فاطمی معنای ویژهای میبخشد و مردم را به شرکت در این رویداد ترغیب میکند، گاهی استقبال مردم به حدی است که برگزارکنندگان شرمنده میشوند که نمیتوانند غذای متبرک بیشتری به آنها ارائه دهند.
در کنار شرکتکنندگان، افراد مختلفی از جمله نیازمندان نیز در این ضیافت شرکت کرده و بعدها اعلام کردهاند که به حاجات و نیازهای خود رسیدهاند که این نکته نشاندهنده قدرت معنوی و تأثیرگذاری این مراسم بر زندگی افراد است.
همکاری مدیران ادارات و نهادها نیز در برگزاری این ضیافت بسیار مهم بوده است و این همکاری نشانهای از درک و احترام به ارزشهای فرهنگی و مذهبی مردمی است که در این شهرستان زندگی میکنند، همچنین، این مشارکتها نشان میدهد که حتی نهادهای رسمی نیز به اهمیت و ارزش معنوی این رویداد فرهنگی واقف هستند و در موفقیت آن نقشآفرین بودهاند.
سید تقی موسویان، یکی از برگزارکنندگان اصلی این مراسم، بر اهمیت تبلیغ و رسانهای کردن این فعالیتها تاکید دارد، وی معتقد است که تهیه محتوای رسانهای حرفهای میتواند سطح دیده شدن و جذب مردم به این کار خیری را در سطح شهرستان و حتی استان افزایش دهد، این توصیهای ارزشمند است، چرا که در دنیای امروزی، رسانهها نقش کلیدی در اطلاعرسانی و جذب مشارکتهای مردمی ایفا میکنند.
در پایان، موسویان از تمامی کسانی که در سالهای گذشته به هر شکلی به این مراسم کمک کردهاند، تشکر میکند و انتظار دارد که امسال نیز در این کار پر از ثواب، شریک و سهیم باشند، او امید دارد که روزی برسد که در مناسبتهای مذهبی کشور، هیچکس در خانه نماند و همه مردم میهمان سفرههای با عظمت انبیا و معصومین در هیئات و موکبها شوند. این آرزو نشاندهنده عشق و ارادت عمیق به دستورات دینی و ارزشهای فرهنگی و مذهبی است که در دل مردم این شهرستان ریشه دارد.
انتهای پیام/
- نویسنده: تسنیم tasnimnews