رئیس سازمان کارآفرینی گفت: در حوزه هوش مصنوعی به سرمایهگذاری نیاز داریم و بنابراین بخش خصوصی باید ورود کند و تحریم و مهاجرت نخبگان، محدودیتهای این حوزه هستند.
به گزارش اقتصادآنلاین، رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران در نشست خبری ضمن اشاره به اهمیت استفاده بهینه از بستر هوش مصنوعی در حوزههای مختلف اقتصادی، از ابتکار این کمیسیون برای طراحی هفته هوش مصنوعی ایران و تعریف دبیرخانه دائمی آن در کمیسیون فاوا اتاق ایران خبر داد و گفت: در این یک هفته سعی داریم طی نشستهایی با متولیان امر در قوای سهگانه، بخش خصوصی و بخش دانشگاهی درباره قانونگذاری و سرمایهگذاری در حوزه هوش مصنوعی، صحبت کنیم.
سادینا آبایی، رئیس کمیسیون فاوا اتاق ایران با بیان این مطلب که این رویداد با همراهی تشکلهای تخصصی این حوزه از جمله سازمان نظام صنفی یارانهای (نصر)، انجمن هوش مصنوعی و … برگزار میشود، تصریح کرد: پیشنهاد برگزاری هفته هوش مصنوعی برای اولین مرتبه از سوی کمیسیون فاوا اتاق ایران مطرح شد و از سال گذشته به صورت جدی روی این موضوع متمرکز شدیم. چراکه اعتقاد داریم باید روی قانونگذاری در عرصه هوش مصنوعی ورود کنیم تا بخش خصوصی بتواند در این بخش نقشآفرین باشد.
این فعال اقتصادی خاطرنشان کرد: در مسیر تسهیلگری فعالیت بخش خصوصی باید قانون، آییننامه، استراتژی و نقشه راهی باشد که مسیر حرکت را شفاف و آسان میکند. بنابراین بخش خصوصی پیشقدم شد تا در تدوین هر آنچه نیاز است کمککار مجلس یا سایر نهادها باشد. در واقع هدف، تدوین قانونی است که تسهیلگر باشد.
عضو هیات نمایندگان اتاق ایران بررسی مسیر درست سرمایهگذاری در بستر هوش مصنوعی را هدف دوم تعریف هفته هوش مصنوعی عنوان کرد و افزود: در طول سالیان گذشته به ویژه در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات شاهد سرمایهگذاریهای ناموفقی هستیم که به هدررفت منابع منجر شدهاند. بنابراین ساماندهی مسیر سرمایهگذاری را در دستورکار قرار دادیم و در هفته پیشرو درباره چگونگی، گستره و میزان نقشآفرینی بخش خصوصی در آن، صحبت خواهیم کرد.
آبایی در بخش دیگری از سخنان خود نصرالله جهانگرد را به عنوان رئیس شورای سیاستگذاری هفته هوش مصنوعی و حسین سلاحورزی را نیز به عنوان رئیس شورای اجرایی این هفته معرفی کرد و گفت: از آنجا که در تلاشیم این رویداد را به صورت مستمر برگزار کنیم، دبیرخانه دائمی در کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات، طراحی کردهایم.
او درباره روند برگزاری این رویداد یک هفتهای گفت: قرار است در سه روز ابتدایی هفته به صورت مجزا با متولیان امر در قوای سهگانه، نشست داشته باشیم. همچنین قرار است روزهای ۳۰ و ۳۱ اردیبهشت در اتاق ایران نشستهایی با دانشگاهیان و فعالان بخش خصوصی برگزار کنیم.
رئیس کمیسیون فاوا اتاق ایران با تأکید بر اینکه رویداد هفته هوش مصنوعی نقطه شروع کار است، گفت: در طول مسیری که تعریف کردیم، شتابی نداریم اما مسیر درست و نتیجهبخش باید روشن شود تا قدمها را از ابتدا به درستی برمیداریم.
آبایی درباره اینکه میزان اقبال بنگاههای اقتصادی در حوزههای مختلف نسبت به هوش مصنوعی تا چه حد است، گفت: صنعت معطل دولت و حاکمیت نیست. به ویژه صنعت غذا در این حوزه قدمهای خوبی در حوزه هوش مصنوعی برداشته است. باید این چنین گفت که صنعت آمادگی پذیرش فناوری متفاوت و تحولآفرین را دارد؛ اما میزان رشد آن متوازن نیست. برخی صنایع خوب پیشرفت کردند و برخی هم آشنایی با بستر هوش مصنوعی ندارند. این موضوع به فرهنگسازی نیاز دارد تا نسبت به آن مطالبهگری شکل بگیرد.
عضو هیات نمایندگان اتاق ایران افزود: در این هفته و در ادامه راه، مطالبهگری بخش خصوصی باید بیشتر شود. از طرف دیگر در روند طراحی هفته هوش مصنوعی سعی کردیم شفاف عمل کرده و از هر سه قوه، بخش خصوصی و بخش دانشگاهی کمک بگیریم تا همگی به یک قانون و استراتژی منسجم دست پیدا کرده و مطیع آن باشیم؛ باید از بازیگران اصلی بخواهیم تا به یک سند جامع برسیم.
آبایی تأکید کرد: درباره استفاده بهینه از هوش مصنوعی، اتاق ایران و اتاقهای استانی هم ورود کردند و با توجه به اینکه هر کدام از آنها مراکز داده هستند، قصد دارند با استفاده از هوش مصنوعی، استفاده از دادههای موجود را تسهیل کنند. در واقع اتاقها هم در نقطه شروع قرار دارند.
عقب ماندن نظام آموزشی در حوزه هوش مصنوعی مایه نگرانی است
در بخش بعدی این نشست نصرالله جهانگرد، رئیس شورای سیاستگذاری هفته هوش مصنوعی نیز گفت: برای بخش اقتصادی کشور، مجموعه شرکتها در همه حوزهها آشنایی با هوش مصنوعی و استفاده از آن اهمیت دارد. فعالان اقتصادی پیشقراولان تحول دیجیتال هستند و این بستر به طور طبیعی در مسیر سیاستگذاری روی دامنه فعالیتها اثر دارد، پس باید به صورت هماهنگ از تکنولوژی شتابدهنده بازار بهره ببریم و سهم اقتصاد دیجیتال در اقتصاد کشور را افزایش دهیم. باید توجه داشت که افزایش آگاهی، شناسایی تقاضاها و تعریف اهداف و برنامههای پیش رو، فضای تصمیمگیری را بهتر میکند.
او ادامه داد: بنگاهها دو نوع هستند عرضهکنندگان تکنولوژی و بنگاههای بهرهبردار. در حوزه عرضه، انبوهی از دادهها تولید شده و اجازه داریم با مدلهای منطقی از این دادهها به راهحل برسیم. هوش مصنوعی در وضعیت عمیق کنکاش علمی قرار دارد. هرچند در ایران همچنان دادههای بومی در سیستم هوش مصنوعی ننشسته است.
بر اساس اظهارات جهانگرد، در بخش بهرهبرداری، وضعیت خوبی داریم و روبه رشد است. هرچند سطح بهرهبرداری در صنایع مختلف، متفاوت است.
رئیس شورای سیاستگذاری هفته هوش مصنوعی آموزش هوش مصنوعی را امری ضروری توصیف کرد و گفت: باید آموزش درباره هوش مصنوعی را از دبستان شروع کنیم. امروز عقب ماندن نظام آموزشی در این حوزه مایه نگرانی است.
ترویج مفاهیم و تعریف استانداردها در هفته هوش مصنوعی
حسین سلاحورزی، رئیس شورای اجرایی هفته هوش مصنوعی نیز گفت: در بخش خصوصی مدتهاست معتقدیم جدیترین مسئله، تقویت تولید صادراتمحور رقابتی است. در این مسیر دچار عارضههایی هستیم مانند مشکلات بهینهسازی و بهرهوری که هوش مصنوعی میتواند راهکارهای متنوعی برای این حل این موضوعات ارائه دهد.
او با بیان این مطلب که در شاخص عملکرد لجستیک ضعف جدی داریم و بهینهسازی این بخش به کمک هوش مصنوعی امکانپذیر است، گفت: برای نمونه درباره مدیریت مصرف آب در حوزه کشاورزی یا در حوزه مانده سموم در انواع محصولات کشاورزی و … موضوعات بهینهسازی و کیفیسازی مطرح هستند و هوش مصنوعی این امکان را دارد تا راهکار مناسب برای هرکدام از آنها ارائه دهد و برای ارتقای کشور باید از همه امکانات استفاده کنیم.
سلاحورزی درباره هفته هوش مصنوعی گفت: در این رویداد یک هفتهای قوای سه گانه را درگیر کردیم. چون باور داریم توسعه و ترویج این مفاهیم در راستای استفاده بهینه و کارامد از هوش مصنوعی نکته جدی است و بدینترتیب بخش خصوصی را پای کار آورده است.
رئیس سازمان کارآفرینی با اشاره به این مطلب که امروز در بنگاههای مختلف، واحدهای R&D به صورت خودجوش برای ارتقای بهرهوری و کاهش هزینه از هوش مصنوعی بهره میبرند، تأکید کرد: اگر قرار باشد به صورت گسترده و مانند سایر کشورها از بستر هوش مصنوعی بهره ببریم لازم است دولت زیرساخت آن را مهیا کند؛ مانند اینترنت پرسرعت، مدیریت داده، مالکیت داده و … تعریف قوانین، استانداردها و پروتکلهای جامع، هدفی است که را در این هفته مدنظر داریم.
او در ادامه با بیان این مطلب که در حوزه هوش مصنوعی به سرمایهگذاری نیاز داریم و بنابراین بخش خصوصی باید ورود کند، تأکید کرد: تحریم و مهاجرت نخبگان، محدودیتهای این حوزه هستند. این هفته برخلاف برخی رویدادها و همایشها که تحت تأثیر احساس طراحی میشوند، اقدامی دقیق است و نقطه شروع یک مسیر خواهد بود.
- نویسنده: اقتصاد آنلاین