شکست مذاکرات قاهره- دوحه و عدم استقبال نتانیاهو از پذیرش طرح مصر از سوی حماس سبب شده است تا تیم سیاست خارجی آمریکا در وضعیت سرخوردگی و در عین حال خشم قرار بگیرد. مصاحبه غیرمنتظره بایدن با «سی ان ان» و بیان انتقادات بیسابقه علیه اسرائیل نخستین نشانه از باز شدن زخم اختلافات میان دموکراتها- تلآویو است. رئیس جمهور آمریکا برای فرار از انتقادات داخلی و برداشتن انگ حمایت از تلآویو اعلام کرده است که از عملیات نظامی گسترده رژیم در رفح حمایت نخواهد کرد.
اقتصاد آنلاین، محمد بیات؛ پس از وقفهای چندماهه، کابینه جنگ اسرائیل با اتفاق آراء آغاز بخش نخست عملیات نظامی در رفح را تصویب کرد. پیش از ورود واحدهای زرهی ارتش رژیم به شرق این منطقه فلسطینینشین، واحد اطلاع رسانی وزارت جنگ اسرائیل با پخش گسترده بیانیههای مجازی- فیزیکی خواستار کوچ غیرنظامیان مستقر در این منطقه به سمت مناطق امن شده بود. منابع نزدیک به دولت نتانیاهو اعلام کردند که عملیات اخیر ارتش در رفح «محدود» بوده و آن حمله گستردهای نیست که نتانیاهو وعده آن را داده بود. تلآویو در حالی قدم در زمین سست رفح گذاشته است که برخلاف روزهای ابتدایی جنگ هیچ یک از متحدان آمریکایی و اروپایی آن تمایلی به همراهی یا حمایت از اسرائیل ندارند. برهمین اساس جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در مصاحبه تلویزیونی لب به انتقاد از اسرائیل گشود و تهدید کرد که اگر عملیات گسترده نظامی رژیم در رفح آغاز شود، واشنگتن روند ارسال سلاح به فلسطین اشغالی را متوقف خواهد کرد.
بایدن به اسرائیل هشدار داد که در صورت حمله گسترده به رفح، کمکهای تسلیحاتی متوقف خواهد شد
با آنکه طی هشت ماه اخیر جو بایدن و مقامات ارشد آمریکایی در موقعیتهای مختلف سعی کردند تا با انتقاد از رویکرد تهاجمی اسرائیل در قبال جنگ غزه، مسیر خود را از جنگطلبان حاضر در کابینه نتانیاهو جدا کنند اما مصاحبه اخیر جو بایدن با «سی ان ان» نشان دهنده تشدید فشارهای سیاسی واشنگتن بر تلآویو در آستانه گرم شدن رقابتهای انتخاباتی در ایالات متحده است. رئیس جمهور دموکرات آمریکا در اظهارتی بیسابقه به رژیم صهیونیستی هشدار داد که اگر این رژیم دست به حمله گسترده به رفح بزند، واشنگتن جریان انتقال سلاح به اسرائیل را متوقف خواهد نمود. البته بایدن تداوم تسلیح سامانههای گنبد آهنین را از این قاعده مستثی کرد. رئیس جمهور آمریکا در حال به دنبال جدا کردن حساب خود از نتانیاهو است که ارتش اسرائیل با ورود به شرق رفح و اشغال نوار مرزی مشترک بین غزه- مصر عملا توافق کمپ دیوید را نقض کرده و خط قرمز دموکراتها را زیرپا گذاشته است. پیش از این یک مقام بلندپایه آمریکایی به «سی بی اس» خبر داده بود که نگرانیهای واشنگتن نسبت به حمله برنامه ریزی شده اسرائیل برطرف نشده و به همین دلیل پنتاگون ارسال محمولههای بمب به اسرائیل را متوقف کرده است. ظاهرا محموله منجمد شده از سوی واشنگتن شامل ۱۸۰۰ بمب دو هزارپوندی و ۱۷۰۰ بمب ۵۰۰ پوندی است.
حمایت دانشجویان آمریکایی از مقاومت فلسطین
دولت بایدن به عنوان متهم ردیف اول حمایت مالی- تسلیحاتی از رژیم صهیونیستی در آستانه رقابتهای انتخاباتی با وضعیت پیچیده و متناقضی مواجه شده است! رای دهندگان «ترقی خواه» حزب دموکرات با همراهی جامعه اقلیتهای مذهبی- قومی، موضع انتقادی نسبت به سیاستهای کاخ سفید در قبال مناقشه فلسطین داشته و خواستار تجدید نظر واشنگتن در کمک به تلآویو هستند. تصویب بسته کمک ۱۷ میلیارد دلاری به ارتش اسرائیل و پروازهای مستمر هواپیماهای ترابری آمریکا به مقصد سرزمینهای اشغالی این پیام را برای کشورهای خاورمیانه و رای دهندگان حامی فلسطین دارد که بایدن بیش از هر رئیس جمهور دیگر آمریکا در کنار ارتش اسرائیل قرار گرفته است. بایدن برای فرار از این برچسب، کمک ۲ الی ۹ میلیارد دلاری به غزه را به تصویب کنگره رسانده و در حال تکمیل روند ساخت اسکله موقت در سواحل غربی فلسطین اشغالی است. مجموعه اقدامات فوق شاید تیترهای جذابی برای رسانههای خبری خلق کرده باشد اما نتوانسته خشم عمومی حامیان فلسطین را خاموش کند.
طی دو هفته اخیر دانشجویان صدها دانشگاه در آمریکا با تسخیر نهادهای علمی در ایالات متحده این پیام را برای ساکنان کاخ سفید ارسال کردند که فرآیند نسل کشی در غزه باید متوقف شود. این موج گسترده که دامنه آن به سایر دانشگاههای غربی از کانادا تا فرانسه نیز کشیده شده، نشان دهنده «تغییر نسلی» در غرب و نگاه متفاوت «نسل زد» نسبت به تحولات جاری در جهان است. با آنکه تاکنون بیش از ۲ هزار دانشجو آمریکایی توسط نیروهای پلیس دستگیر شدند اما همچنان این موج ضداسرائیلی متوقف نشده است. پیش از این رسانهها، اندیشکدهها و نخبگان غربی با تحلیل مسائل جاری در نظام بینالملل سعی میکردند تا به هدایت افکار عمومی پرداخته و اکثریت مردم را در پشت سیاستهای دولت بسیج کنند؛ اما امروز با ظهور شبکههای اجتماعی جدید مانند تیک تاک یا اینستاگرام مخاطبان بدون هیچ واسطهای میتوانند حقایق زنده در غزه را مشاهده و نسبت به مقاومت یا سیاستهای اسرائیل قضاوت اخلاقی انجام دهند. شاید به همین دلیل بایدن اعلام کرد که پیام دانشجویان را دریافت کرده است.
آیا جنگ غزه نتیجه انتخابات آمریکا را تغییر خواهد داد؟
به لرزه در آمدن پایگاه رای دموکراتها در ایالتهای میشیگان، مینهسوتا، هاوایی و واشنگتن این زنگ خطر را برای بایدن به صدا درمیآورد که اگر نتواند روند جنگ در فلسطین اشغالی را متوقف کند باید آماده سرایت جنبش «عدم تعهد» به سایر ایالتها و پاسخ رای دهندگان آمریکایی در آبان ماه باشد. زمان به نفع ترامپ و به ضرر بایدن در حال گذر است و دموکراتها نگران رقابتهای انتخاباتی در ماههای آتی هستند. «غیر متعدها» مدعیاند که تاکنون ۵۰۰ هزار نفر به کمپین آنها پیوستند و خواهان تغییر سیاست واشنگتن در قبال جنگ غزه شدند. واقعیت آن است که اگر بایدن قصد دارد تا در انتخابات پیشرو پیروز شود چارهای جزب جلب نظر و حفظ ایالتهای حیاتی همچون میشیگان، جورجیا، آریزونا، پنسیلوانیا و نوادا ندارد. حال باید منتظر ماند و دید دولت بایدن آیا سیاست «یک بام و دو هوا» را در قبال اسرائیل را کنار گذاشت یا آنکه همچنان حامی «عملی» اسرائیل در میدان جنگ خواهد بود!
- نویسنده: اقتصاد آنلاین